Lekki chleb żytni

    Lekki chleb żytni

    4polubienia
    2godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Chleb żytni zawiera mniej glutenu niż pszenny, więc ma bardziej zwarty i wilgotny miękisz. Nasiona kminku to tradycyjna przyprawa do pieczywa. Chlebek ten najlepiej smakuje z rybą, szczególnie wędzoną makrelą, piklingiem z grilla i śledziami, a także z miękkimi serami.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 mały bochenek (około 24 cienkie kromki)

    • 300 g mąki żytniej
    • 100 g białej mąki chlebowej
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka drobnego cukru
    • 7 g suszonych drożdży instant
    • 2 łyżeczki ziaren kminku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 200 ml wody o temperaturze pokojowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Przesiać oba gatunki mąki, sól i cukier do dużej miski. Dodać drożdże oraz kminek, wymieszać. Wlać oliwę z oliwek do wody i wymieszać. Wlać do suchych składników. Wymieszać najpierw drewnianą łyżką, a następnie wyrobić dłońmi gęste, lepkie i nieco grudkowate ciasto.
    2. Wyłożyć ciasto na blat poprószony mą ką i zagniatać około 10 minut, aż zrobi się gładkie i bardzo twarde. Uformować owalny bochenek o długości około 18 cm i ułożyć na nasmarowanej blasze. Przykryć luźno folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce mniej więcej na godzinę, aż ciasto niemal podwoi swą objętość. Wierzch ciasta powinien lekko popękać.
    3. Pod koniec czasu przeznaczonego na rośnięcie ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Odkryć ciasto i piec je 40-45 minut, aż przyrumieni się lekko, a popukane w spód będzie wydawać pusty odgłos.
    4. Przełożyć bochenek na metalową kratkę, by całkowicie ostygł, a następnie włożyć go do foliowej torebki na całą noc (dzięki temu skórka będzie miękka). Od chwili wyjęcia z torebki chleb ten zachowuje świeżość do 2 dni.

    Inne propozycje

    • Aby upiec ciemne pieczywo żytnie, należy wymieszać z oliwą i wodą 2 łyżki melasy lub czarnego syropu. * • Mąkę białą można zastąpić mąką razową. * • Aby pieczywo było lżejsze, należy użyć po 200 g mąki żytniej i pszennej chlebowej. * • Chleb żytni doskonale smakuje z ziarnami kminu rzymskiego lub kopru włoskiego. Prażyć na średnim ogniu łyżkę tych ziaren przez 1-2 minuty na małej patelni o grubym dnie, aż zaczną wydawać aromat. Natychmiast zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Dodać do mąki zamiast ziaren kminku. * • Chleb żytni wieloziarnisty. Zastąpić kminek mieszanką z 2 łyżek maku, 2 łyżek prażonych pestek słonecznika, łyżką prażonych ziaren kopru włoskiego i łyżeczką sezamu. * • Pomarańczowy chleb żytni z kminkiem. Razem z kminkiem dodać do mąki skórkę otartą z dużej pomarańczy i 2 łyżki jasnego brązowego cukru muscovado. Zastąpić oliwę z oliwek olejem słonecznikowym.

    Zalety

    • Wypiekanie chleba z różnych gatunków mąki pozwala urozmaicać posiłki oraz zwiększyć spożycie skrobi. * • Kminek pobudza wydzielanie śliny oraz wspomaga trawienie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis