Lasagne z fasolą flageolet i soczewicą

    Lasagne z fasolą flageolet i soczewicą

    1polubienie
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To kolorowe danie główne składa się z warstw nadzienia z czerwonej papryki, soczewicy i sosu fasolowego, płatów lasagne i pokrojonych w plasterki serc karczochów. Nie brakuje tu także smacznej serowej kołderki.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 12 płatów lasagne (niegotowanych wstępnie)
    • 400 g serc karczochów w zalewie, odsączonych, przepłukanych i pokrojonych w plasterki
    • 150 g sera ricotta
    • 100 ml chudego mleka
    • 3 łyżki parmezanu, świeżo startego
    • Sos fasolowy
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 duża czerwona cebula, w plasterkach
    • 100 g czerwonej soczewicy
    • 2 duże czerwone papryki, pokrojone
    • 1 duża marchewka, pokrojona w plasterki
    • 2 łodygi selera naciowego, w plasterkach
    • 550 ml wywaru warzywnego
    • 1 liść laurowy
    • 820 g fasoli flageolet z puszki, odsączonej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Przyrządzić sos. Rozgrzać olej w rondlu. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 10 minut, aż zmięknie. Dodać soczewicę, paprykę, marchewkę, seler naciowy, wywar i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować około 25 minut, aż soczewica i pozostałe warzywa zrobią się bardzo miękkie.
    2. Usunąć liść laurowy, utrzeć warzywa na gładko w mikserze lub bezpośrednio w rondlu, używając ręcznego robota. Doprawić solą i pieprzem. Dodać fasolę flageolet i wymieszać.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Nalać ¼ sosu do dużego, nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Przykryć ⅓ płatów lasagne, następnie połową pozostałego sosu. Ułożyć na wierzchu połowę plasterków serc karczochów. Następnie nałożyć drugą warstwę płatów lasagne, resztę sosu i resztę karczochów. Przykryć pozostałymi płatami lasagne.
    4. Włożyć ser ricotta do miski. Dodać mleko i utrzeć na gładką masę. Doprawić pieprzem. Nałożyć na wierzch ser ricotta, a następnie posypać parmezanem.
    5. Piec 40 minut, aż sos zacznie bulgotać, a ser się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, a następnie podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Zastąpić serca karczochów 400 g drobnych listków szpinaku, sparzonych przez minutę, aż się zwiną. * • Lasagne z mieszanki różnych odmian fasoli i soczewicy. Zastąpić fasolkę flageolet mieszanką różnych odmian fasoli (np. białej, pinto, czerwonej kidney i cieciorki) z 2 puszek po około 410 g każda, odsączoną i przepłukaną. Użyć serc karczochów lub listków szpinaku.

    Zalety

    • Czerwona fasola szybko się rozgotowuje na papkę, więc doskonale nadaje się do zup i sosów. Choć soczewica w połówkach ma mniejszą wartość odżywczą niż cała soczewica, dostarcza organizmowi sporo witamin z grupy B i żelaza. * • Makaron jest doskonałym źródłem skrobi, przy czym zawiera bardzo mało tłuszczu, a za to dużo cennych witamin, szczególnie z grupy B, które uczestniczą w procesie uwalniania energii z pokarmu. * • Papryka zawiera przeciwutleniacz beta-karoten. Jego ilość w znacznym stopniu zależy od barwy warzywa. W 100 g zielonej papryki jest go 265 μg, a w tej samej ilości czerwonej aż 3840 μg.0

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, C * ✓✓ B1, niacyna, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk * ✓ B2, B6, E, kwas foliowy, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis