Pieczony ser brie

    Pieczony ser brie

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 298 osób

    Lekkie, puszyste ciasto francuskie wypełnione serem brie i gorącymi konfiturami owocowymi. Jeśli nie ma się ochoty na słodkie nadzienie, można zastąpić konfitury ziołowym serkiem topionym. Czas pieczenia w obu wersjach jest taki sam.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 krążek (225 g) sera brie
    • 3 łyżki konfitur morelowych
    • 500 g gotowego ciasta francuskiego
    • 1 białko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko posmarować tłuszczem blachę do pieczenia.
    2. Przepołowić ser tak, by powstały dwa krążki. Na jednym z krążków rozsmarować konfitury (na przekrojonej stronie) i złożyć dwie połówki jak kanapkę. Zawinąć ser w cały arkusz ciasta i położyć na przygotowanej blasze zawiniętymi brzegami do dołu. Posmarować ciasto białkiem.
    3. Piec przez 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis