Kurczak z jabłkami

    Kurczak z jabłkami

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Potrzebujemy dania, które może znaleźć się na stole w pół godziny, a przy tym jest dostatecznie eleganckie, żeby je podać gościom? Oto ono. Danie jak z francuskiej restauracji, tylko o wiele zdrowsze.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Jabłka
    • 2 średnie szalotki, drobno posiekane
    • 2 deserowe jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
    • 225 ml soku jabłkowego
    • 175 ml niesolonego wywaru z kurczaka
    • 1 łyżka calvadosu albo soku jabłkowego
    • Kurczak
    • 35 g mąki
    • pieprz
    • 4 piersi z kurczaka, bez kości i skóry (ok. 140 g każda)
    • 2 łyżki śmietany kremówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Spryskać lekko olejem w aerozolu albo odrobiną oliwy z oliwek dużą teflonową patelnię o grubym dnie i ustawić na średnim ogniu.
    2. Smażyć posiekane szalotki przez 2 minuty, aż zmiękną. Wrzucić jabłka, smażyć kolejne 3 minuty. Dodać sok jabłkowy, wywar i calvados. Gotować, mieszając, około 5 minut, aż jabłka zmiękną. Przenieść do średniego naczynia. Wytrzeć patelnię.
    3. Wymieszać mąkę z pieprzem na arkuszu papieru do pieczenia i obtoczyć w niej mięso - dociskać dłonią, żeby kawałki piersi kurczaka spłaszczyły się i równo pokryły mąką.
    4. Pokryć patelnię olejem w aerozolu lub oliwą i ustawić na średnim ogniu. Smażyć kurczaka 3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni i będzie prawie ugotowany w środku.
    5. Ponownie wrzucić na patelnię jabłka z sosem i zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty. Dodać śmietanę, wymieszać i podawać.

    Inne propozycje

    • Można podawać to danie z dzikim ryżem i fasolką szparagową. * • Zamiast piersi kurczaka można użyć filetów z piersi indyka. * • Śmietana, dodana pod sam koniec, sprawia, że sos jest aksamitny i gładki. Wystarczy dodać odrobinę. Osiągniemy taki sam efekt, a potrawa nie będzie bardzo tłusta.

    Punkty dla zdrowia

    • Jabłka zawierają kwas elagonowy - silny przeciwutleniacz, chroniący przed chorobami serca i nowotworami. Są także źródłem rutyny, substancji, która razem z witaminą C pomaga utrzymywać w dobrym stanie naczynia krwionośne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis