Kurczak w papilotach z marchewką i cukinią

    Kurczak w papilotach z marchewką i cukinią

    2polubienia
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Łatwo jest przyrządzić zdrową i smaczną potrawę z kurczaka. Co ważne nie wymaga to zbyt wielkiego nakładu pracy, nie musimy też spędzać całego dnia w kuchni.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z piersi kurczaka
    • 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 2 marchewki, pokrojone w słupki
    • 2 cukinie, pokrojone w słupki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka bazylii, posiekanej
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Wyciąć z folii aluminiowej 4 kwadraty o boku 30 cm. Na każdym ułożyć jedną pierś kurczaka, a na niej - czwartą część warzyw.
    2. Wymieszać oliwę z bazylią, sokiem z cytryny i pieprzem w małym naczyniu. Polać sosem mięso z warzywami.
    3. Zawinąć mięso z warzywami w folię - założyć dwa przeciwległe brzegi, a następnie zawinąć dwa pozostałe, podwijając końcówki.
    4. Ułożyć kurczaka na blasze do pieczenia i piec przez około 30 minut. Odwinąć z folii, przełożyć na talerze, razem ze wszystkimi sokami, które zebrały się wewnątrz paczuszek.

    Inne propozycje

    • Pierś kurczaka zastąpmy mięsem z piersi indyka. * • Zamiast marchewki lub cukinii można dodać kawałki kopru włoskiego. * • Można także zamiast zielonej cukinii użyć cukinii żółtej.

    Punkty dla zdrowia

    • Warzywa sprawiają, że to danie jest bogate w zdrowy dla serca beta-karoten oraz witaminy A i C. Pieczarki zawierają kwas glutaminowy, który wzmacnia działanie układu odpornościowego. * • Kiedy pieczemy kurczaka w papilotach, czyli zawiniętego w folię lub papier, mięso piecze się we własnym sosie, więc nie trzeba dodawać soli i tłuszczu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis