Kurczak sauté z karmelizowaną cebulą

    Kurczak sauté z karmelizowaną cebulą

    1polubienie
    29min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lekko pikantna pierś kurczaka doskonale komponuje się z cebulką na słodko i sosem z rozmarynu i tymianku. Najlepiej podawać to danie ze szpinakowym makaronem tagliatelle.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 700 g cebuli
    • 4 filety z piersi kurczaka
    • pieprz
    • 4 łyżeczki masła
    • 2 łyżki drobnego cukru
    • 5 łyżek bulionu drobiowego
    • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, posiekanego
    • 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
    • 1 łyżka czerwonego octu winnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 7min.  ›  Gotowanie: 22min.  ›  Gotowe w: 29min. 

    1. Każdą cebulę pokroić na 6 trójkątnych części. Posypać mięso pieprzem.
    2. Natłuścić oliwą dużą teflonową patelnię. Dodać 2 łyżeczki masła, stopić je na średnim ogniu. Smażyć mięso przez 3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni, a następnie przenieść na talerz.
    3. Zmniejszyć ogień, stopić na patelni pozostałe 2 łyżeczki masła. Smażyć cebulę z łyżką cukru przez 8 minut, aż mocno się zrumieni i pokryje karmelem. Często mieszać, rozdzielać cebulę na kawałki. Dodać bulion, gotować jeszcze przez 2 minuty, aż cały wyparuje.
    4. Dodać rozmaryn, tymianek i resztę cukru, wymieszać. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię, pokropić całość czerwonym octem winnym. Dusić jeszcze przez 4 minuty, aż soki wypływające z mięsa będą klarowne.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Inne propozycje

    • Karmelizowana cebula przyda się do domowej roboty pizzy, można ją również dodać do warzyw, którymi nadziejemy chlebki pitta, a także podawać jako dodatek. * • Można też użyć polędwiczki wieprzowej albo filetów z piersi indyka. * • Zaradzimy płakaniu podczas siekania cebuli, kiedy pozostawimy w całości dolną jej końcówkę, w której jest najwięcej związków siarki. Można także na 20 minut przed krojeniem włożyć cebulę do zamrażarki - co ograniczy wydzielanie ostrych związków.

    Punkty dla zdrowia

    • Karmelizowana cebula ma głęboki smak i aromat, często przypada do gustu nawet osobom, które cebuli nie lubią. Podobnie można postąpić z innymi warzywami, na przykład z papryką czy marchewką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis