Kurczak po marokańsku z kuskusem

  • 6polubień
  • 30min.

Aromatyczny kmin rzymski, kolendra i cynamon nadają piersi kurczaka wyjątkowy smak, który dodatkowo podkreśla cieciorka. Cukinii i groszkowi cukrowemu potrawa zawdzięcza kolor, a także zdrowe substancje roślinne.

Rachel Warren Chadd

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 450 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 laska cynamonu
  • 2 duże cukinie, pokrojone w plasterki
  • 1 puszka (400 g) pokrojonych pomidorów
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 225 g groszku cukrowego
  • 1 puszka (410 g) cieciorki, odsączonej i wypłukanej
  • Kuskus
  • 250 g kaszki kuskus
  • 400 ml wrzątku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 g masła
  • pieprz
  • posiekana świeża kolendra, do przybrania

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Pokroić mięso w ukośne paski o grubości około 1 cm. Rozgrzać oliwę na patelni o grubym dnie. Wrzucić mięso, cebulę i czosnek, smażyć na dosyć dużym ogniu, cały czas mieszając, przez 2 minuty, aż mięso zacznie się rumienić.
  2. Zmniejszyć ogień, dodać kmin rzymski, kolendrę i laskę cynamonu. Smażyć, ciągle mieszając, jeszcze przez minutę. Dodać cukinię, dokładnie wymieszać, następnie dodać pomidory razem z zalewą i wywar. Gotować przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Wsypać kuskus do rondelka i zalać wrzątkiem. Dodać oliwę. Dokładnie wymieszać, a następnie przykryć i odstawić na 5 minut.
  4. Dodać do mięsa cieciorkę i groszek cukrowy. Gotować przez kolejne 5 minut, często mieszając.
  5. Dodać masło do kuskusu, wymieszać i postawić na 3 minuty na średnim ogniu, rozdzielając kaszkę widelcem. Przyprawić pieprzem. Wysypać kuskus na półmisek, na wierzch nałożyć mięso z dodatkami i posypać posiekaną kolendrą.

Inne propozycje

Kuskus z krewetkami i fasolą - zamiast kurczaka należy użyć 450 g ugotowanych, obranych krewetek, zamiast cieciorki - dodać fasolę z puszki. Cukinię i groszek cukrowy zastąpić odpowiednio mrożonym groszkiem i fasolką szparagową. W punkcie 1. należy wówczas smażyć przez 2 minuty cebulę i czosnek.

Punkty dla zdrowia

• Rzymianie uważali, że cieciorka jest silnym afrodyzjakiem. Dlatego też karmili nią ogiery, żeby poprawić ich wydajność jako reproduktorów. Dziś nikt nie bierze tego poważnie, wiadomo jednak, że cieciorka zawiera dużo rozpuszczalnego błonnika, a także żelaza, kwasu foliowego, witaminy E oraz manganu.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

id
autor:
2

szybki i oryginalny, wszystkim smakowało polecam - 22 sty 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie