Kurczak koronacyjny

    Kurczak koronacyjny

    5polubień
    2godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oto danie kuchni indyjskiej, które weszło na stałe do letniego jadłospisu wielu krajów zachodnich. Lekko zmodyfikujemy przepis, dodając mniejszą ilość majonezu i jogurt zamiast śmietany.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 450 g filetów z piersi kurczaka
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 1 duża marchewka, posiekana
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 6 ziarenek czarnego pieprzu
    • 1 liść laurowy
    • Pilaw
    • 380 g ryżu basmati
    • 40 g rodzynek
    • 40 g suszonego mango
    • 1 duży banan
    • 70 g orzechów pekan
    • 2 cukinie, pokrojone we wstążki
    • świeża mięta, do przybrania
    • Sos
    • 150 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
    • 4 łyżki dietetycznego majonezu
    • 2 łyżki pasty curry
    • skórka otarta z 1 dużej cytryny
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 6 łyżek posiekanych świeżych ziół (szczypiorku, mięty i natki pietruszki)
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Włożyć mięso do dużego rondla, zalać wodą. Dodać cebulę, marchewkę, selera. Podgrzewać do momentu, kiedy woda zacznie się gotować - zmniejszyć ogień do minimum i gotować na wolnym ogniu. Dodać lekko zgniecione ziarna pieprzu i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, aż soki wypływające z mięsa będą przezroczyste.
    2. Wyjąć mięso z wody, odłożyć do wystygnięcia. Płyn, w którym się gotowało, przecedzić przez sitko o małych oczkach do naczynia z podziałką. Wyrzucić warzywa.
    3. Przygotować pilaw. Wypłukać ryż i wsypać do rondla, zalać 600 ml wywaru z mięsa. Dodać rodzynki i posiekane suszone mango. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki.
    4. Zdjąć rondel z ryżem z ognia i odstawić pod przykryciem na 5 minut. Przełożyć ryż do miseczki i odstawić do wystygnięcia.
    5. Przygotować sos. Dokładnie wymieszać jogurt z majonezem, pastą curry, sokiem i skórką z cytryny. Ciągle mieszając, dodać szczypiorek, miętę i natkę pietruszki. Przyprawić pieprzem do smaku.
    6. Kiedy mięso zupełnie ostygnie, pokroić je w kawałki wielkości kęsa i włożyć do naczynia z sosem. (Można włożyć mięso z sosem do lodówki - wtedy należy wyjąć je z lodówki na kwadrans przed podaniem). Pokroić banana w plasterki, dodać do sosu i delikatnie wymieszać.
    7. Dodać orzechy pekan do ryżu, wymieszać i rozłożyć ryż na 6 talerzy. Ułożyć paski cukinii na ryżu, a na wierzch nałożyć kurczaka z sosem. Przybrać listkami świeżej mięty i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Zamiast banana można dodać do sosu połówki zielonych winogron bez pestek. * • Kurczaka zastąpmy filetem z piersi indyka.

    Punkty dla zdrowia

    • Kiedy gotujemy mięso w wodzie, tracimy część rozpuszczalnych witamin. Jeśli jednak w tej samej wodzie ugotujemy później ryż, odzyskamy te witaminy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis