Kulki ryżowe z cieciorką

    Kulki ryżowe z cieciorką

    16polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 11 osób

    Te smaczne kulki z ryżu i cieciorki, aromatyzowane czosnkiem, chili i mnóstwem kolendry, podajmy jako dodatek do potraw hinduskich lub innych pikantnych dań.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g białego długoziarnistego ryżu
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
    • 2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione nasion i bardzo drobno posiekane
    • 410 g cieciorki z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 1 żółtko
    • 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • ½ łyżeczki papryki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Wsypać ryż do rondla, wlać 240 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu około 5 minut, często mieszając, aż zmięknie. Dodać czosnek i chili. Smażyć jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia, wrzucić posiekane pomidory i wymieszać.
    3. Włożyć cieciorkę do miski i utłuc tłuczkiem do ziemniaków na dość gładkie purée, ewentualnie rozdrobnić w mikserze. Dodać cebulę, ryż, żółtko, kolendrę, paprykę oraz sól i pieprz. Starannie wyrobić. Podzielić na 12 równych porcji i uformować z każdej kulkę.
    4. Ułożyć kulki ryżowe na nasmarowanej blasze i piec 30 minut, aż zaczną się rumienić. Przewrócić je ostrożnie na drugą stronę po 15 minutach. Podawać na gorąco.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zalety

    • Regularne spożywanie cebuli jest korzystne dla zdrowia z kilku przyczyn. Obniża ona, między innymi, poziom cholesterolu we krwi oraz ryzyko tworzenia się skrzepów krwi. * • Czosnek zawiera fitosubstancję o nazwie allicyna, która ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, dlatego szybko łagodzi objawy przeziębienia i infekcji dróg oddechowych.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ E * ✓ B12, C, żelazo, cynk

    Inne propozycje

    • Do tych kulek można dodać inne świeże zioła na przykład miętę do jagnięciny a szałwię i natkę pietruszki do wieprzowiny. * • Placuszki bhajia z cebulą i cieciorką. Wrzucić dużą, pokrojoną w krążki cebulę do rondla z łyżką oleju słonecznikowego i smażyć na małym ogniu 10 minut, aż zrobi się bardzo miękka. Dodać 85 g cieciorki, łyżeczkę mielonej kolendry, łyżeczkę kurkumy, ½ łyżeczki łagodnego curry w proszku oraz ½ łyżeczki soli. Wymieszać, wsypać ½ łyżeczki ziaren kminu rzymskiego i zrobić w środku zagłębienie. Nałożyć do niego 4 łyżki chudego jogurtu naturalnego, wlać 3 łyżki zimnej wody i łyżeczkę soku z cytryny. Wyrobić gęste, jednolite ciasto. Dodać usmażoną cebulę oraz 410 g cieciorki z puszki, odsączonej, przepłukanej i lekko utłuczonej. Rozgrzać łyżkę oleju słonecznikowego na dużej teflonowej patelni. Nakładać po łyżce ciasta, lekko rozpłaszczając je grzbietem łyżki. Smażyć na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż placuszki przyrumienią się dość mocno i zrobią chrupkie. Odsączyć na papierowych ręcznikach i podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    bardzo smaczne - 28 mar 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis