Kukurydziane placuszki

    Kukurydziane placuszki

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Soczyste ziarna kukurydzy to znakomity dodatek do gęstego ciasta przyprawionego świeżą kolendrą i smażonego na patelni. Podane z rukwią wodną i sosem jogurtowym placuszki można przygotować naprawdę szybko.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 140 g mąki
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 150 ml mleka
    • 2 duże jajka, roztrzepane
    • 400 g mrożonej kukurydzy (rozmrożonej i odcedzonej)
    • 3 cebulki dymki, drobno posiekane
    • 1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
    • 3 czubate łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • pieprz
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 115 g rukwi wodnej
    • Sos
    • 225 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
    • 4 cebulki dymki, drobno posiekane
    • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
    • sok i skórka otarta z 1 limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Przygotować sos jogurtowy. W niewielkiej miseczce wymieszać jogurt z posiekaną dymką, miętą i skórką z limonki. Przykryć i wstawić do lodówki. Zachować sok z limonki.
    2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do jednego naczynia. Zrobić wgłębienie na środku, wlać do niego mleko i jajka. Rozmieszać mleko z jajkami drewnianą łyżką, a następnie stopniowo wymieszać z mąką. Wyrabiać łyżką, aż powstanie gładkie i gęste ciasto.
    3. Dodać do ciasta kukurydzę, dymkę, chili i kolendrę, przyprawić pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
    4. Rozgrzać i posmarować olejem dużą patelnię o grubym dnie. Nakładać ciasto na patelnię łyżką. Smażyć naraz 4 placuszki na średnim ogniu przez 2 minut, aż spód zetnie się i zrumieni.
    5. Przewrócić placuszki szpatułką na drugą stronę, smażyć przez kolejne 2 minuty. Zdjąć z patelni i osączyć na papierowym ręczniku. Przykryć, aby nie wystygły w czasie smażenia pozostałych. W razie potrzeby dodawać na patelnię nieco oleju.
    6. Rozłożyć rukiew wodną na 6 talerzach, skropić sokiem z limonki. Ułożyć placuszki na wierzchu. Podawać gorące, polane sosem jogurtowym.

    Inne propozycje

    • Przyprawmy ciasto 2 łyżeczkami tajskiej pasty curry zamiast chili i kolendrą. * Placuszki z groszkiem Można zastąpić kukurydzę mrożonym groszkiem - wówczas zamiast kolendry należy dodać bazylię.

    Punkty dla zdrowia

    • Kukurydza jest bogatym źródłem błonnika, witamin C i A oraz kwasu foliowego. Dzieci zwykle lubią kukurydzę, więc te zdrowe placuszki na pewno im zasmakują. * • Rukiew wodna, podobnie jak inne ciemnozielone warzywa, zawiera dużo kwasu foliowego - witaminy z grupy B, która chroni przed chorobami serca i chorobą Alzheimera.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis