Krokiety ryżowe z serem mozzarella

    Krokiety ryżowe z serem mozzarella

    4polubienia
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te małe krokiety ryżowe zwane we Włoszech suppli przyrządzane są z klasycznego risotta, którym oblepia się kawałki mozzarelli. Panieruje się je potem w bułce i piecze. Jest to doskonały sposób wykorzystania resztek risotta z poprzedniego dnia. Tradycyjnie smaży się je w głębokim tłuszczu, ale my podamy je upieczone.

    Składniki
    ilość sztuk: 8 krokietów

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 200 g ryżu na risotto
    • 3 łyżki wytrawnego wermutu
    • 600 ml gorącego wywaru warzywnego
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 30 g parmezanu, świeżo startego
    • 55 g bułki tartej
    • 55 g sera mozzarella, pokrojonego na 8 kostek
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 100 g drobnych listków szpinaku
    • cząstki cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 5 minut, aż zmięknie. Dodać ryż i wymieszać starannie, by ziarna pokryły się oliwą. Wlać wermut i gotować, aż niemal całkiem wyparuje.
    2. Wlać chochlę gorącego wywaru i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż niemal cały zostanie wchłonięty przez ryż. Dodawać wywar po jednej chochli, za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie niemal cały wywar i często mieszać. Łączny czas gotowania powinien wynieść 15-20 minut. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki, ale jego ziarna są wciąż całe i jędrne, a potrawa ma kremową konsystencję.
    3. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko i parmezan, odstawić, żeby risotto całkowicie ostygło.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Podgrzać w nim lekko nasmarowane naczynie żaroodporne lub formę. Na dużym talerzu wymieszać bułkę tartą z odrobiną soli i pieprzu.
    5. Podzielić risotto na 8 porcji i ułożyć je na dużej desce do krojenia. Wcisnąć w środek każdej kostkę sera mozzarella, starając się oblepić go starannie ze wszystkich stron ryżem. Dłońmi uformować z każdej porcji podłużny krokiecik w kształcie jajka.
    6. Starannie obtoczyć krokieciki w bułce. Ułożyć w rozgrzanym naczyniu żaroodpornym lub formie i piec 30-40 minut, odwracając na drugą stronę w połowie tego czasu, aż przyrumienią się i zrobią chrupkie.
    7. Rozdzielić listki szpinaku na czterech talerzach. Ułożyć na listkach po dwa krokieciki. Podawać natychmiast, z cząstkami cytryny do skropienia krokiecików sokiem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Każdy krokiecik nadziać nie tylko kostką sera, ale i małym listkiem bazylii lub szałwii. * • Potrawę tę można zamienić na lunch dla 3 lub 4 osób, podając krokieciki z dobrze doprawionym sosem pomidorowym lub paprykowym oraz listkami sałaty. * • Choć tradycyjnie w tych krokiecikach stosuje się ser mozzarella, można go zastąpić pokrojonym w kostkę serem brie lub camembert. * • Krokiety ryżowe z kiełbasą chorizo. Ugotować risotto jak w głównym przepisie, dodając jednak 2 łyżki posiekanej, świeżej szałwii zamiast parmezanu. Pokroić 65 g kiełbasy chorizo na 8 plastrów i smażyć na suchej patelni 5 minut, aż zrobi się chrupka. Odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Nadziać każdy krokiet plasterkiem chorizo zamiast mozzarellą. Podawać krokiety na warstwie listków rukoli, udekorowane połówkami pomidorków koktajlowych cherry.

    Zalety

    • Ser mozzarella jest chudszy od wielu innych serów. W 100 g sera cheddar jest 34,4 g tłuszczu, natomiast w tej samej ilości mozzarelii zaledwie 21 g. * • Surowy szpinak jest dobrym źródłem beta-karotenu, a także dostarcza organizmowi witaminy C i E. Wszystkie te substancje są przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed chorobami serca, zawałem i rakiem.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ A, B12, wapń, cynk * ✓ B1, B2, C, kwas foliowy, niacyna, miedź, żelazo, potas, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis