Krewetki z ryżem i warzywami

    Krewetki z ryżem i warzywami

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto bardzo efektowna sałatka, w której krewetki tygrysie podajemy na aromatycznej mieszance dzikiego ryżu i ryżu basmati, z różyczkami brokułów, groszkiem cukrowym i żółtą papryką, w sosie ze świeżego koperku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 mg mieszanki dzikiego ryżu i ryżu basmati, wypłukanego
    • sok i cienko obrana skórka z 1 limonki
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego
    • 1 łyżka sosu sojowego o niskiej zawartości soli
    • pieprz
    • 225 g brokułów, podzielonych na małe różyczki
    • 225 g groszku cukrowego, strączki przekrojone na pół
    • 450 g obranych krewetek tygrysich (nie usuwać ogonków)
    • 1 mała żółta papryka, pokrojona w plasterki
    • 3 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
    • 4 łyżki świeżego koperku, grubo posiekanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ryż gotować we wrzątku razem ze skórką limonki, przez około 20 minut, aż będzie miękki. Odcedzić, przełożyć do dużej miski. Usunąć skórkę z limonki.
    2. Wymieszać łyżkę soku z limonki z łyżką oleju słonecznikowego, olejem sezamowym, sosem sojowym i pieprzem w małym naczyniu. Skropić ryż sosem, a następnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
    3. Włożyć brokuły do koszyka do gotowania na parze i ustawić na 4 minuty na garnku z gotującą się wodą. Dodać groszek cukrowy, gotować na parze jeszcze przez 2 minuty, aż warzywa zaczną mięknąć. Odcedzić, przepłukać zimną wodą.
    4. Resztę oleju słonecznikowego rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić krewetki i smażyć na dużym ogniu przez 1-2 minuty z każdej strony, aż zrobią się różowe. Zdjąć z ognia i skropić resztą soku z limonki.
    5. Dodać do ryżu paprykę, cebulkę dymkę i 3 łyżki koperku, wymieszać. Ułożyć na ryżu krewetki, posypać pozostałym koperkiem i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Sałatkę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Wyjąć pół godziny przed podaniem. * • Żeby zwiększyć ilość błonnika, można mieszankę ryżu dzikiego i basmati zastąpić długoziarnistym brązowym. * • Zamiast brokułów i groszku cukrowego użyjmy szparagów i plasterków cukinii. * • Można zaoszczędzić czas kupując gotowe, ugotowane krewetki; zmieszać je z sosem. * • Zamiast krewetek użyjmy 16 przegrzebków, obsmażonych w gorącym oleju, około minuty z każdej strony.

    Punkty dla zdrowia

    • Krewetki zawierają mało tłuszczu i kalorii. Są za to bogatym źródłem witaminy B12, która wspomaga produkcję czerwonych krwinek i zdrowie układu nerwowego. Zawierają także miedź, fosfor, jod i selen, który jest silnym przeciwutleniaczem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis