Krewetki w sosie czosnkowym

    Krewetki w sosie czosnkowym

    10polubień
    21min.


    Zrobione przez 198 osób

    Szybkie, pyszne, czosnkowe danie z krewetek. Można je jeść jako przystawkę, lub dodać do makaronu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 łyżek miękkiego masła
    • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
    • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
    • 1 łyżka posiekanej szalotki
    • 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
    • 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku
    • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
    • 900 g dużych krewetek - obranych i odżyłowanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 21min. 

    1. Nagrzać grill do wysokiej temperatury.
    2. W dużej misce wymieszać zmiękczone masło z oliwą, czosnkiem, szalotką, szczypiorkiem, solą, pieprzem i papryką. Następnie dodać krewetki i dobrze wymieszać, aby się całe pokryły sosem.
    3. Ruszt grilla lekko posmarować oliwą. Grillować krewetki jak najbliżej źródła ciepła po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się nieprzeźroczyste.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    PawełGawłowicz
    6

    - 20 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis