Krewetki w sosie czosnkowym

  • 7polubień
  • 21min.

Szybkie, pyszne, czosnkowe danie z krewetek. Można je jeść jako przystawkę, lub dodać do makaronu.

MARBALET

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
  • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżka posiekanej szalotki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 900 g dużych krewetek - obranych i odżyłowanych

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 21min. 

  1. Nagrzać grill do wysokiej temperatury.
  2. W dużej misce wymieszać zmiękczone masło z oliwą, czosnkiem, szalotką, szczypiorkiem, solą, pieprzem i papryką. Następnie dodać krewetki i dobrze wymieszać, aby się całe pokryły sosem.
  3. Ruszt grilla lekko posmarować oliwą. Grillować krewetki jak najbliżej źródła ciepła po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się nieprzeźroczyste.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

PawełGawłowicz
2

- 20 gru 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie