Kremowe ziemniaki z pomidorami

    Kremowe ziemniaki z pomidorami

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ziemniaki lekko podsmażone z cebulką, a następnie duszone z pomidorami i śmietaną. Można podawać jako dodatek do obiadu albo jako samodzielny posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g ziemniaków sałatkowych
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka świeżego majeranku, drobno posiekanego
    • 150 ml wywaru warzywnego
    • 4 pomidory
    • 150 g gęstej tłustej śmietany
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Obrać, umyć i pokroić ziemniaki w małą kostkę. Obrać cebulę i drobno posiekać. Rozgrzać olej w garnku. Smażyć w nim ziemniaki i cebulę około 5 minut. Posypać majerankiem. Wlać wywar z warzyw i gotować pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną.
    2. Sparzyć pomidory wrzątkiem, obrać ze skórki, wyjąć pestki, a miąższ pokroić w małą kostkę. Pomidory i śmietanę zmieszać z ziemniakami. Przyprawić solą oraz pieprzem. Podgrzewać razem jeszcze 5 minut.

    Praktyczna rada

    Do tego dania będą potrzebne twarde pomidory, np. koktajlowe. Kupując należy zwrócić uwagę, czy pomidory mają wyraźny aromat i czy łodyżka jest żywozielona. Pomidorów nie należy przechowywać w lodówce, ponieważ tracą smak i aromat.

    Ziemniaki możemy nazwać cytrynami Północy…

    …ponieważ podobnie jak one zawierają dużo witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Sprawny system odpornościowy jest szczególnie ważny w północnej Europie, gdyż zimy są tu długie i mroźne. Cytryny w tych warunkach nie rosną, natomiast w ciągu krótkiego, ciepłego lata obficie udają się ziemniaki. Są one więc dla ludów Północy głównym źródłem zimowego zaopatrzenia w witaminę C. * Dzięki ziemniakom jest możliwe także zwalczanie szkorbutu – choroby trapiącej marynarzy, a wywoływanej przez brak witaminy C. W czasie długich podróży z Nowego Świata do starej Europy szybko odkryto tę zaletę ziemniaków i odtąd wożono je na statkach jako prowiant.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis