Kremowa zupa ziemniaczano-kukurydziana

    Kremowa zupa ziemniaczano-kukurydziana

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosta i tania zupa ziemniaczana z kukurydzą i boczkiem. Jako zagęstnik dodaję do niej krakersy moczone w mleku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula
    • 500 g ziemniaków sałatkowych
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 500 g wywaru warzywnego
    • 425 g kukurydzy z puszki
    • 75 g krakersów
    • 400 ml mleka
    • 100 ml śmietany kremówki
    • 50 g chudego wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plasterki
    • sól, pieprz
    • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Posiekać drobno cebulę, pokroić ziemniaki w drobną kostkę. Rozgrzać olej w garnku i smażyć cebulę około 5 minut. Dodać ziemniaki i obsmażać 3 minuty. Wlać wywar warzywny, zagotować i gotować na małym ogniu około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
    2. Odcedzić kukurydzę, przepłukać na sicie i odsączyć. Rozdrobnić krakersy, włożyć do miski, zalać mlekiem i zostawić na około 5 minut.
    3. Wyjąć z garnka połowę ziemniaków, resztę zmiksować z wywarem. Dodać ziemniaki, kukurydzę, rozmoczone krakersy oraz śmietanę. Gotować na niewielkim ogniu jeszcze około 5 minut. Pokroić boczek w drobną kostkę i usmażyć chrupkie skwarki na teflonowej patelni. Kiedy zupa będzie już w talerzach, posypać każdą porcję usmażonym boczkiem oraz posiekaną natką pietruszki i podawać.

    Kartoflanka z piersią indyczą

    Zupę ziemniaczaną przygotować wedle przepisu, ale nie dodawać boczku, tylko pierś indyczą. Pokroić 400 g piersi w cienkie plasterki. Rozgrzać łyżkę masła na teflonowej patelni i krótko obsmażyć na niej plastry mięsa. Doprawić solą i pieprzem oraz posiekaną zieleniną. Dolać 125 ml wywaru z warzyw i podgrzewać mięso na małym ogniu około 5 minut. Dodać do zupy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis