Kremowa zupa ziemniaczana z boczkiem

    Kremowa zupa ziemniaczana z boczkiem

    6polubień
    30min.


    Zrobione przez 7 osób

    Ta kremowa zupa ziemniaczana z boczkiem jest pożywną i bardzo smaczną zupą, idealną podczas jesieni i zimy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula
    • 50 g chudego boczku, pokrojonego w cienkie plasterki
    • 400 g ziemniaków sałatkowych
    • 1 pasternak (ok. 150 g)
    • 150 g młodych liści szpinaku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżki mąki
    • 1 l mleka
    • sól, pieprz
    • świeżo starta gałka muszkatołowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Drobno posiekać cebulę. Pokroić boczek i ziemniaki w małą kostkę. Zetrzeć pasternak na grubej tarce. Przebrać, umyć i osuszyć szpinak.
    2. Rozgrzać oliwę w dużym garnku i smażyć cebulę oraz boczek 3 minuty. Posypać mąką i wymieszać. W innym garnku zagotować mleko. Dodawać pomału, stale mieszając, 250 ml gorącego mleka do dużego garnka. Gdy tylko mieszanina zgęstnieje, dolać resztę mleka i wymieszać.
    3. Dodać ziemniaki i starty pasternak. Dosypać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać szpinak i gotować jeszcze 2 minuty, by liście się rozpadły. Gotową zupę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i podawać.

    Zupa ziemniaczana z frankfurterkami

    Zastąpić mleko 1 l mocnego wywaru z warzyw i przyrządzać zupę jak w punkcie 1. i 2. Zamiast pasternaku i szpinaku dodać w punkcie 3. jednego pora i dwie marchewki. Pokroić pora w cienkie plasterki, a marchewkę w małą kostkę. Dodać pora i marchewkę wraz z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować około 12 minut. Pokroić 4 frankfurterki w plasterki i na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić do garnka. Posypać zupę 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis