Krem bawarski

    Krem bawarski

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Skosztuj tego wspaniałego aksamitnego kremu, a przekonasz się, że deser może być jednocześnie zdrowy i niezwykle smaczny. Zamiast tłustej śmietany i całych jajek użyjmy mleka, serka homogenizowanego i żelatyny.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 225 ml półtłustego mleka
    • 4 łyżki mleka w proszku
    • 700 g mrożonych jagód (rozmrożonych)
    • 100 g drobnego cukru plus 1 łyżka
    • 225 g serka homogenizowanego
    • 15 g żelatyny
    • 4 łyżki zimnej wody
    • 75 g świeżych czarnych jagód

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Energicznie wymieszać mleko z mlekiem w proszku w małym naczyniu. Wstawić na 30 minut do zamrażarki.
    2. Wymieszać rozmrożone jagody z 100 g cukru w rondlu ustawionym na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż cukier się rozpuści, a całość zmniejszy objętość do około 600 ml. Odstawić w temperaturze pokojowej, aby masa ostygła, a następnie dodać ⅔ serka homogenizowanego i wymieszać.
    3. Wsypać żelatynę do zimnej wody w naczyniu żaroodpornym lub małej miseczce i odstawić na 5 minut. Umieścić naczynie w małym rondlu z gotującą się wodą i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić do temperatury pokojowej.
    4. Ubić miękką pianę ze schłodzonego mleka. Dosypać pozostałą łyżkę cukru i ubić na sztywno. Dalej ubijając, dodać rozpuszczoną żelatynę, a następnie pianę nałożyć do naczynia z masą jagodową.
    5. Nałożyć deser do 6 miseczek deserowych albo szklanek. Przykryć, wstawić na 2 godziny do lodówki, aż deser się zetnie. Tuż przed podaniem przybrać każdą porcję łyżeczką pozostałego serka homogenizowanego i kilkoma świeżymi jagodami.

    Inne propozycje

    Krem truskawkowo- -brzoskwiniowy Zamiast jagód użyjmy 2 opakowań mrożonych truskawek lub brzoskwiń, a do dekoracji jagód i pokrojonej brzoskwini.

    Punkty dla zdrowia

    • Półtłuste mleko w połączeniu z mlekiem w proszku daje mieszaninę, którą po schłodzeniu można ubić równie dobrze, jak tłustą śmietanę. Żelatyna “utwardzi” tę pianę i nie pozwoli jej opaść. * • Jagody zawierają mnóstwo bardzo zdrowych substancji, m.in. - potasu, kwasu foliowego, błonnika i witaminy C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis