Kotlety schabowe w pesto

    Kotlety schabowe w pesto

    2polubienia
    23min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Schabowy w diecie obniżającej ciśnienie krwi? Właśnie tak. Dziś wieprzowina jest o połowę chudsza, niż jeszcze kilka lat temu. A jeśli kotlety podamy z domowej roboty pesto, będą nie tylko zdrowe, ale także soczyste i smaczne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 180 g makaronu, szerokich wstążek
    • 85 g świeżych liści bazylii
    • 3 ząbki czosnku
    • pieprz
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 kotlety schabowe o grubości 1 cm (ok. 115 g każdy)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 23min. 

    1. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
    2. Posiekać w malakserze (niezbyt drobno) bazylię z czosnkiem. Dodać pieprz i bułkę tartą, miksować jeszcze chwilę, aż wszystko się połączy. Cały czas miksując stopniowo dodawać oliwę. Odstawić gotowe pesto.
    3. Natłuścić odrobiną oliwy żaroodporną patelnię o grubym dnie i rozgrzać na dużym ogniu, położyć na niej kotlety i smażyć przez około minuty z każdej strony, aż się zrumienią. Zdjąć z ognia. Posmarować kotlety pesto i umieścić w opiekaczu.
    4. Grillować przez około 2 minut z każdej strony, aż mięso się upiecze. Rozłożyć makaron na 4 talerze, na wierzchu każdej porcji makaronu położyć kotlet.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Można przyrządzić to danie z filetów z piersi lub udka kurczaka - bez skóry i kości. Smażyć mięso przez 5-6 minut z każdej strony.

    Punkty dla zdrowia

    • Wieprzowina jest bogatym źródłem cynku, zawiera także dużo żelaza i witamin z grupy B - zwłaszcza B1, B6, B12 i niacyny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis