Kotleciki ziemniaczano-rybne z pesto

    Kotleciki ziemniaczano-rybne z pesto

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Kotlety z puree ziemniaczanego i dorsza upieczone w panierce z dodatkiem parmezanu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g mączystych ziemniaków
    • 400 g filetów rybnych, np. z dorsza
    • 125 ml mleka
    • 3 cebulki dymki
    • cienko otarta skórka z 1 cytryny
    • 3 łyżki pesto
    • sól, pieprz
    • 1 jajko
    • 80 g bułki tartej
    • 40 g tartego parmezanu
    • 3 łyżki mąki
    • 8 pomidorów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i gotować przez 15 minut, aż zmiękną. Odlać, krótko odparować i rozgnieść widelcem.
    2. Umyć rybę i ułożyć na teflonowej patelni. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować przez 5-6 minut. Wyjąć rybę z patelni i rozdrobnić widelcem. Mleko zlać i zachować. Oczyścić cebulki dymki i drobno posiekać.
    3. Wymieszać w misce ziemniaki z rybą, cebulką, skórką cytryny i pesto. Dodać 2-3 łyżki mleka z patelni i całość razem zagnieść. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować z masy 8 płaskich kotlecików i odłożyć na około 10 minut w chłodne miejsce.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Rozbełtać jajko. Wymieszać bułkę tartą z parmezanem. Obtaczać kotleciki najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w panierce z parmezanem. Układać na blasze. Przekroić pomidory na pół, ułożyć obok kotlecików i przyprawić pieprzem. Piec przez 20 minut. W połowie pieczenia odwrócić kotleciki. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis