Korzenny dhal z soczewicą

    Korzenny dhal z soczewicą

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne i pożywne curry z młodymi ziemniakami i kalafiorem i czerwoną soczewicą. Może być podawane z ryżem basmati lub chlebem naan.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duża cebula
    • 1-2 ząbki czosnku
    • 10 g świeżego imbiru
    • 400 g młodych ziemniaków
    • 1 mały kalafior (ok. 500 g)
    • 1 czerwona papryka
    • 4 pomidory
    • 250 g młodych liści szpinaku
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 łyżki łagodnej pasty curry
    • 175 g czerwonej soczewicy
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 garść listków świeżej kolendry
    • Chutney z marchewki
    • 3 marchewki
    • 1 zielona papryczka chili
    • sok z 1 limonki
    • 2 łyżki kolendry, drobno posiekanej
    • Raita bananowa
    • 2 twarde banany
    • 300 g jogurtu naturalnego
    • 60 g prażonych płatków migdałowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Drobno posiekać cebulę, czosnek oraz imbir. Umyć ziemniaki i przekroić na pół. Podzielić kalafiora na różyczki. Pokroić paprykę w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć pestki. Umyć i odsączyć szpinak.
    2. Rozgrzać olej w dużym garnku i dusić cebulę, czosnek i imbir przez 5 minut. Dodać pastę curry, wymieszać i dusić przez 2 minuty. Wsypać soczewicę, kmin rzymski, kurkumę i sól, dolać 1 litr wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Wrzucić ziemniaki i gotować przez kolejne 10 minut.
    3. Przygotować chutney: zetrzeć marchewki na grubej tarce. Drobno posiekać papryczkę chili. Wymieszać marchewkę z papryczką, sokiem z limonki i posiekaną kolendrą. Przyrządzić raitę: pokroić banany w plasterki, zalać jogurtem i posypać płatkami migdałowymi.
    4. Wrzucić do garnka paprykę oraz pomidory i gotować przez 5 minut. Dodać szpinak i podgrzewać jeszcze przez 2 minuty, aż liście zmiękną. Wsypać posiekaną kolendrę. Podawać dhal na gorąco z raitą i sosem chutney w osobnych miseczkach.

    Praktyczna rada

    Do tej potrawy można dodawać różne warzywa, zależnie od pory roku. Kalafiora zastąpmy cukinią lub zielonym groszkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis