Korzenny chlebek dyniowy

    Korzenny chlebek dyniowy

    6polubień
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten pyszny kolorowy chlebek jest wilgotny i można go jeść bez masła. Jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy i mikroelementy, więc bardzo polecamy go jako zdrowe drugie śniadanie.

    Składniki
    ilość porcji: 1 duży bochenek (około 12 kromek)

    • 340 g dyni, pokrojonej w kostkę
    • 150 g płynnego miodu plus 2 łyżeczki do posmarowania
    • 85 g rodzynek sułtanek
    • 150 g mąki białej
    • 150 g mąki razowej
    • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 150 g masła, pokrojonego na małe kawałki
    • 1 łyżka pestek dyni

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć blachę do keksu o wadze 900 g papierem do pieczenia.
    2. Gotować dynię na parze lub w odrobinie wrzątku 10 minut, aż zrobi się miękka. Starannie odsączyć, a potem ubić ubijaczką do ziemniaków na gładkie purée. Dodać miód oraz sułtanki i starannie wymieszać.
    3. Przesiać oba gatunki mąki i ziele angielskie do miski. Wrzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Dodać masło i rozetrzeć z mąką palcami, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.
    4. Dodać purée z dyni i starannie utrzeć drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do przygotowanej blachy i wygładzić. Posypać pestkami dyni. Piec 50-60 minut, aż chlebek wyrośnie, przyrumieni się i stwardnieje.
    5. Odstawić ciasto w blasze na 10 minut, by nieco przestygło, a następnie przełożyć na metalową kratkę. Posmarować wciąż ciepły bochenek 2 łyżeczkami miodu. Chlebek smakuje najlepiej, kiedy jest jeszcze trochę ciepły oraz w kilka godzin po upieczeniu.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    1 kromka zawiera:

    ✓✓ A * ✓ B1, B6, miedź, selen, cynk

    Inne propozycje

    • Korzenne mufinki dyniowe. Nałożyć ciasto do 12 zagłębień formy do pieczenia mufinek. Posypać pestkami dyni i piec 20-25 minut, aż wyrosną i przyrumienią się. * • Chlebek dyniowy z daktylami i orzechami. Zamiast sułtanek dodać 85 g posiekanych suszonych daktyli oraz 30 g posiekanych orzechów włoskich. Zamiast posypywać chlebek pestkami dyni, ułożyć na nim kilka połówek orzechów włoskich.

    Zalety

    • Dynia zawiera dużo wody, dzięki czemu jest niskokaloryczna: 100 g jej miąższu to zaledwie 15 kcal. Dostarcza ona organizmowi węglowodanów, potasu, wapnia oraz witamin A i C. Jest doskonałym źródłem beta-karotenu, a także zawiera kilka innych przeciwutleniaczy, w tym luteinę i zeaksantynę. * • Gotowanie dyni na parze pozwala zachować zawartą w niej rozpuszczalną w wodzie witaminę C. Jeśli jednak wolimy ją ugotować w sposób tradycyjny, powinniśmy zrobić to w jak najmniejszej ilości wody.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis