Korzenne mufinki jabłkowe

    Korzenne mufinki jabłkowe

    4polubienia
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tak zdrowych mufinek nie kupimy w żadnym sklepie! Mus jabłkowy zastępuje część tłuszczu, świeże jabłka i owsianka zwiększają ilość błonnika. Ale bez obaw, są one równie pyszne, jak najlepsze mufinki.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 240 g mąki
    • 165 g jasnego, brązowego cukru
    • 80 g błyskawicznych płatków owsianych.
    • 25 g masła
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
    • 280 g niskosłodzonego musu jabłkowego
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 jajka
    • 1 duże jabłko, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Formę na 12 mufinek posmarować łyżeczką oliwy z oliwek. W małym naczyniu wymieszać 50 g mąki z 4 łyżkami brązowego cukru, połową płatków owsianych i masłem. Wyrabiać palcami, aż ciasto zacznie się kruszyć.
    2. Pozostałą mąkę i resztę płatków owsianych wymieszać z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i solą. Zrobić niewielkie wgłębienie na środku mieszanki.
    3. Wymieszać mus jabłkowy z olejem, pozostałym cukrem i jajkami - mieszać, aż cukier się rozpuści. Wlać do mąki z przyprawami. Wymieszać tak, aby składniki się przemieszały, ale nie mieszać za długo - ciasto powinno być grudkowate. Mieszając dodać posiekane jabłko.
    4. Nałożyć ciasto do formy na mufinki. Posypać z wierzchu kruszonką. Piec przez 20 minut, aż wykałaczka wbita w środek będzie po wyjęciu sucha.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Zamiast jabłka można użyć gruszkę, a do ciasta dodać 80 g rodzynek. * • Żeby mufinki były nieco twardsze i zawierały jeszcze więcej błonnika, część zwykłej mąki zastąpmy razową.

    Punkty dla zdrowia

    • Płatki owsiane to wyjątkowo zdrowy produkt. Zawierają dużo rozpuszczalnego błonnika, witaminy E, witamin z grupy B i substancji wspomagających serce. Pomagają też obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis