Przepyszne faszerowane pieczarki

    Przepyszne faszerowane pieczarki

    50polubień
    45min.


    Zrobione przez 3305 osób

    Te wyśmienite grzyby smakują jak w najlepszej restauracji i są ulubionym daniem mojego chłopaka. Nie są za bardzo czasochłonne i można je przygotować nawet dwa dni wcześniej.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 12 całych świeżych pieczarek
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 łyżka rozgniecionego czosnku
    • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
    • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 1/4 łyżeczki cebuli granulowanej
    • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Spryskać blachę do pieczenia tłuszczem w sprayu. Pieczarki oczyścić wilgotnym papierowym ręcznikiem. Ostrożnie usunąć nóżki, a następnie starannie je posiekać, odrzucając twarde końcówki.
    2. Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek i posiekane nóżki pieczarek, i smażyć, aż cała woda wyparuje, uważając, by nie przypalić czosnku. Odstawić do wystygnięcia.
    3. Kiedy grzyby ostygną, dodać do nich serek śmietankowy, parmezan, pieprz, cebulę granulowaną i pieprz cayenne. Masa powinna być bardzo gęsta. Przy pomocy małej łyżeczki obficie napełnić wszystkie kapelusze farszem. Ułożyć grzyby na przygotowanej blasze.
    4. Piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku, aż kapelusze będą gorące, a pod nimi zacznie się tworzyć sos.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MoGaj
    autor:
    8

    polecam - 07 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis