Koktajl pomidorowo-cytrusowy

    Koktajl pomidorowo-cytrusowy

    Zapisz do ulubionych
    10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten koktajl można podawać przed lunchem czy obiadem zamiast alkoholowych drinków. Najlepszy będzie, jeśli przyrządzimy go z aromatycznych pomidorów i dojrzałego mango.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 dojrzałe mango
    • 450 g pomidorów, obranych i bez gniazd nasiennych
    • 600 g arbuza, bez pestek, pokrojonego na kawałki
    • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
    • sok i skórka otarta z 1 limonki
    • Z czym podawać
    • lód
    • plasterki pomarańczy i limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Obrać owoc mango, oddzielić miąższ od pestki i grubo posiekać.
    2. Przełożyć mango, pomidory, arbuza oraz skórki i sok z pomarańczy oraz limonki do blendera. Zmiksować na gładko.
    3. Napełnić do połowy lodem 4 duże szklanki i wlać koktajl. Przybrać plasterkami pomarańczy i limonki i podawać.

    Inne propozycje

    • Można podać ten koktajl jako zupę - bez lodu i plasterków cytrusów, a z odrobiną naturalnego jogurtu niskotłuszczowego. * Napój gazpacho - obrać ze skórki i grubo posiekać 225 g pomidorów. Posiekać 5-cm kawałek ogórka, łodygę selera naciowego, 2 dymki i ząbek czosnku. Zmiksować z 200 g przecieru pomidorowego, wymieszać z 2 łyżeczkami octu balsamicznego i 225 ml wody. 4 szklanki napełnić do połowy lodem i wlać koktajl. Posypać pokrojonymi pomidorami oraz dymką.

    Punkty dla zdrowia

    • Pomidory, mango i arbuz zawierają dużo witaminy C, ważnej dla właściwego ciśnienia krwi, wzmacniającej odporność i pomagającej utrzymać zdrową skórę. * • Mango zawiera beta-karoten, który nasz organizm przekształca w witaminę A, wpływającą korzystnie na wzrok.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis