Koktajl bananowo-morelowy

    Koktajl bananowo-morelowy

    Zapisz do ulubionych
    10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tradycyjnie koktajle mleczne są bardzo kaloryczne i zawierają mało substancji odżywczych. My przygotujemy je z jogurtu i owoców albo mleka i soku owocowego - dlatego będą zawierać mnóstwo zdrowych witamin i soli mineralnych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 duże banany, pokrojone w plasterki
    • 400 g moreli z puszki w syropie
    • 225 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu z żywymi kulturami bakterii
    • 4 łyżeczki świeżej mięty, posiekanej
    • 1 łyżka miodu
    • 250 ml soku pomarańczowego
    • gałązki świeżej mięty, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Banany, jogurt, miętę, miód i morele zmiksować na gładkie purée. Można wrzucić kilka kostek lodu - wtedy koktajl będzie chłodniejszy, ale miksowanie potrwa nieco dłużej. Dodać sok pomarańczowy i miksować jeszcze chwilę, aż wszystko się wymiesza.
    2. Wlać koktajl do wysokich szklanek, przybrać świeżymi gałązkami mięty. Podawać od razu.

    Inne propozycje

    Zamiast moreli można użyć 220 g truskawek. Cztery truskawki odłożyć, resztę zmiksować z bananami i jogurtem (nie trzeba wówczas dodawać miodu ani mięty). Sok pomarańczowy można zastąpić jabłkowym. Dodać sok i skórkę otartą z limonki. Wlać koktail do szklanek i przybrać każdą z nich truskawką nabitą na koktajlową wykałaczkę i ułożoną w poprzek brzegu szklanki. * Koktajl brzoskwiniowo- -cynamonowy - zmiksować 400 g brzoskwiń w naturalnej zalewie z puszki z łyżką drobnego cukru, połową łyżeczki cynamonu, bananami i jogurtem. Po nalaniu do szklanek posypać cynamonem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis