Kociołek z kiełbasą i fasolą

    Kociołek z kiełbasą i fasolą

    5polubień
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę pyszną potrawę przyrządza się z grillowanych kiełbasek w pikantnym sosie pomidorowo-fasolowym z dodatkiem purée z ziemniaków i pasternaku. Koniecznie trzeba użyć sprawdzonych dobrych kiełbasek wieprzowych. Podawać z zielonymi warzywami takimi jak ugotowane na parze brokuły.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 dobrej jakości kiełbaski wieprzowe o dużej zawartości mięsa (razem ok. 280 g)
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 820 g czerwonej fasoli kidney lub borlotti z puszki, odsączonej i przepłukanej
    • 2 łyżki pomidorowego sosu chutney
    • 2 łyżeczki papryki w proszku
    • Purée ziemniaczano-pasternakowe
    • 750 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
    • 1 duży pasternak, posiekany (ok. 170 g)
    • 2 łyżki chudego mleka
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Ułożyć kiełbaski na ruszcie i opiekać około 15 minut, przewracając często na drugą stronę, żeby przyrumieniły się równomiernie i rozgrzały w środku.
    2. Wrzucić ziemniaki i pasternak do rondla z wrzątkiem i gotować 15 minut, aż zmiękną.
    3. Włożyć do innego rondla pomidory z sokiem, fasolkę kidney lub borlotti, sos chutney i paprykę. Podgrzać do punktu wrzenia.
    4. Wyjąć kiełbaski z opiekacza (nie wyłączać go). Odczekać, aż lekko ostygną, pokroić każdą ukośnie na 4 grube plastry. Wrzucić do pomidorów i fasoli. Przelać do naczynia żaroodpornego.
    5. Odlać ziemniaki i pasternak. Utłuc z mlekiem i oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Równomiernie nałożyć purée łyżką na kiełbaski w sosie. Wstawić do opiekacza na 5 minut, aż potrawa przyrumieni się i jej wierzch będzie chrupki. Podawać na gorąco.

    Zalety

    • Jeśli do tego typu potrawy dodamy warzywa strączkowe, będziemy mogli ograniczyć ilość użytego mięsa, a zawartość białka nadal będzie duża. Zastąpienie części mięsa warzywami strączkowymi to również dobry sposób, by potrawa była chudsza. * • Pomidory w puszce warto mieć zawsze w spiżarni, bo łatwo je użyć i mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają likopen, cenny przeciwutleniacz, który staje się lepiej przyswajalny, gdy pomidory zostają poddane obróbce cieplnej. Dlatego takie są jego lepszym źródłem niż surowe.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ B1, B6, C * ✓✓ E, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk * ✓ A, B2, B12, selen

    Inne propozycje

    • Kiełbasa duszona z soczewicą i kuskusem. Opiec 4 czosnkowe włoskie kiełbaski wieprzowe (z dużą zawartością czystego mięsa). Zalać 250 g kuskusu 250 ml wrzącego wywaru warzywnego, wymieszać, przykryć i pozostawić na 5 minut, by kuskus wchłonął cały wywar. Spulchnić widelcem, dodać sok i skórkę otartą z cytryny, 2 łyżki kaparów i 3 łyżki posiekanej natki pietruszki. Przykryć i trzymać w cieple. Podgrzać w rondlu pokrojone pomidory z puszki (ok. 400 g) oraz zieloną soczewicę z puszki (ok. 410 g), odsączoną i przepłukaną. Dodać 2 łyżki posiekanej świeżej mięty oraz sól i pieprz. Pokroić każdą kiełbaskę na 4 grube kawałki i dodać do pomidorów i soczewicy. Nałożyć kiełbaski z sosem na kuskus. Udekorować gałązkami natki pietruszki i podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis