Knedle z morelami

    Knedle z morelami

    3polubienia
    1godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Austriacy są znani ze swych wystawnych deserów. Do jednego z najsławniejszych należą “Marillenknödel”, słodkie knedle ziemniaczane z “sercem” z dojrzałej moreli. Tego niezwykłego specjału należy koniecznie spróbować.

    Składniki
    ilość sztuk: 16 knedli

    • 1 kg mączystych ziemniaków
    • 16 małych dojrzałych moreli (ok. 750 g)
    • 8 łyżek masła
    • 200 g mąki
    • 2 jajka, szczypta soli
    • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    • 16 kostek cukru
    • 4 łyżki bułki tartej
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Umyć ziemniaki i gotować we wrzątku do miękkości 25-30 minut. Odlać wodę, krótko odparować, obrać i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków, potem zaś trochę ostudzić. Morele umyć, wytrzeć do sucha, przekroić na pół i wyjąć pestki. Do 16 połówek włożyć po kostce cukru, następnie poprzykrywać drugimi połówkami. Roztopić 2 łyżki masła w małym garnuszku.
    2. Zmieszać mąkę, jajka i ziemniaki. Przyprawić solą i cynamonem. Dodać stopione masło. Zagnieść ciasto i uformować z niego wałek o średnicy około 5 cm. Pokroić go na 16 równych plastrów. Każdy z nich rozpłaszczyć do średnicy około 10 cm, w środku położyć po jednej moreli z kostką cukru wewnątrz. Zawinąć brzegi ciasta do góry i skleić na szczycie. Zwilżonymi rękami uformować kulisty knedel. Przygotować kolejne knedle.
    3. Zagotować odpowiednią ilość lekko osolonej wody w dużym garnku. Utrzymywać garnek na niewielkim ogniu. Gotować knedle 10-15 minut, aż wypłyną. Wyjąć je z garnka łyżką cedzakową i odsączyć.
    4. Roztopić resztę masła w garnuszku. Dodać bułkę tartą i zasmażyć. Obtaczać knedle porcjami w zrumienionej bułeczce, wyjmować i posypywać cukrem pudrem. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis