Kedgeree z wędzonym pstrągiem i jajkami przepiórczymi

    Kedgeree z wędzonym pstrągiem i jajkami przepiórczymi

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kedgeree to aromatyczne tradycyjne danie indyjskie z wędzonym łupaczem podawane na śniadanie. My przyrządzimy je z wędzonym pstrągiem i podamy na kolację wraz z hinduskim chlebkiem poppadum i sosem chutney z mango oraz sałatką z pomidorów i ogórków.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g białego długoziarnistego ryżu
    • 1 litr wywaru warzywnego lub wody
    • 8 przepiórczych jajek
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 1 świeża czerwona papryczka chili, pokrojona w plasterki
    • 1 łyżka pasty curry korma
    • 3 łyżki jogurtu greckiego
    • 280 g filetów z wędzonego pstrąga, bez skóry, rozdrobnionych na duże kawałki
    • 4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 55 g prażonych migdałów w płatkach
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wsypać ryż do rondla. Wlać wywar lub wodę i doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn.
    2. W czasie, gdy ryż się gotuje włożyć jajka przepiórcze do małego rondla z wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na 30 sekund, a następnie odlać wodę. Zalać zimną wodą i odstawić, aż jajka ostygną na tyle, by nie parzyły w dłonie. Obrać i pokroić na połówki.
    3. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wrzucić cebulę i papryczkę chili. Smażyć 10 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać pastę curry i smażyć jeszcze minutę, mieszając.
    4. Wrzucić ryż na patelnię. Dodać jogurt i starannie wymieszać. Wrzucić wędzoną rybę, kolendrę i migdały. Ułożyć na wierzchu jajka przepiórcze, podgrzewać jeszcze chwilę, a następnie podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zalety

    • Do wędzenia używany jest zazwyczaj pstrąg tęczowy. Podobnie jak inne ryby, jest doskonałym źródłem zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3. Pstrąg zawiera też dość sporo potasu i jodu. * • Migdały i jogurt grecki to dodatkowe źródła białka w tym doskonale zrównoważonym pod względem odżywczym daniu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, fosfor * ✓✓ B6, E, niacyna, miedź, selen, cynk * ✓ A, B1, B2, wapń, żelazo, potas

    Inne propozycje

    • Kedgeree z piklingiem i cytryną. Ryż długoziarnisty zastąpić ryżem basmati. Ugotować go w wodzie z 4 liśćmi laurowymi, a nie w wywarze. Opiekać 2 duże piklingi (o łącznej wadze ok. 550 g) 5 minut. Usunąć skórę i ości, a mięso rozdrobnić. W punkcie 3 nie dodawać pasty curry. W punkcie 4 wraz z ryżem i jogurtem wrzucić 2 duże szczypty szafranu w nitkach wymieszane z sokiem i skórką otartą z dużej cytryny. Zamiast migdałów wrzucić grubo posiekane orzechy nerkowca. Podawać z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis