Kasza perłowa à la Cajun

    Kasza perłowa à la Cajun

    5polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Jęczmień szybko rośnie i jest odporny na mrozy, a uzyskiwana z niego kasza perłowa jest bardzo zdrowa i smaczna. W tej potrawie przyrządzamy ją na sposób typowy dla tradycji kulinarnej Luizjany, z zielonymi warzywami i mnóstwem przypraw, a podajemy z kiełbasą z rożna lub szaszłykami jagnięcymi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g kaszy perłowej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 4 cebulki dymki, szczypior i cebulki posiekane osobno
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 1 świeża zielona papryczka chili, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
    • ¼ łyżeczki pokruszonych ziaren czarnego pieprzu
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • 500 ml wywaru warzywnego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól
    • cząstki cytryny, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać patelnię o grubym dnie na średnim ogniu. Wrzucić kaszę perłową i prażyć około 4 minut, cały czas mieszając, aż ziarna zaczną się rumienić i wydawać silny zapach. Natychmiast zdjąć z ognia, przełożyć do płytkiej miski i odstawić.
    2. Rozgrzać oliwę na średnim ogniu w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić białe części dymki, seler naciowy, cebulę i zieloną paprykę. Smażyć około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
    3. Dodać chili, czosnek, kmin rzymski, tymianek, ziarna pieprzu oraz pieprz kajeński. Smażyć jeszcze 5 minut, często mieszając.
    4. Dodać do naczynia kaszę perłową i wywar. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 30-40 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie cały wywar.
    5. Doprawić solą, dodać sok z cytryny. Posypać szczypiorem dymki i podawać z cząstkami cytryny.

    Zalety

    • Ziarno jęczmienia ma wartość odżywczą podobną do innych zbóż. Większość cennych substancji znajduje się w zewnętrznych warstwach. W czasie wyrobu kaszy perłowej usuwa się otręby i zarodek, co powoduje utratę części witamin, szczególnie B1. * • Oliwa z oliwek extra virgin powstaje z najlepszych oliwek. W czasie wytwarzania nie jest poddawana wysokim temperaturom, a proces rafinacji jest ograniczony, więc zachowuje więcej fitosubstancji i niezbędnych kwasów tłuszczowych niż inne wysoko przetworzone oleje. * • W chili jest więcej witaminy C niż w cytrusach, takich jak pomarańcze, o tej samej wadze. Niestety, nie jesteśmy w stanie dużo go zjeść.

    Inne propozycje

    • Kasza perłowa tex-mex. W punkcie 3 zamiast selera naciowego, zielonej papryki i tymianku dodać łyżkę drobno posiekanej, czerwonej papryczki chili oraz drobno otartą skórkę z 1 limonki. Sok z cytryny zastąpić sokiem z limonki. * • Duszona kasza perłowa. Nie prażyć kaszy. Usmażyć dymkę, seler naciowy, cebulę i zieloną paprykę jak w głównym przepisie. Dodać po ¼ łyżeczki suszonego tymianku, suszonej szałwii i mielonego kminu rzymskiego oraz szczyptę pieprzu kajeńskiego. Smażyć jeszcze 5 minut. Wsypać kaszę perłową i wlać wywar. Gotować jak w głównym przepisie. 10 minut przed końcem gotowania kaszy wrzucić 100 g różyczek brokułów i 100 g fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki. Dodać łyżkę posiekanego szczypiorku, wymieszać i podawać.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓ B6, kwas foliowy, niacyna, żelazo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis