Przegrzebki z szynką parmeńską

    Przegrzebki z szynką parmeńską

    2polubienia
    33min.


    Zrobione przez 97 osób

    Znakomity przepis mojego taty. Duże morskie przegrzebki z grilla zawinięte w szynkę parmeńską i skropione masłem. Podawać z ulubionym sosem do maczania - ketchupem, sosem tatarskim lub koktajlowym - każdy pasuje.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 900 g dużych morskich przegrzebków bez muszli
    • 225 g szynki parmeńskiej (prosciutto) w cienkich plasterkach
    • 115 g stopionego masła
    • 1 opakowanie wykałaczek namoczonych w wodzie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 13min.  ›  Gotowe w: 33min. 

    1. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
    2. Przegrzebki poowijać plasterkami prosciutto i pospinać wykałaczkami.
    3. Lekko posmarować oliwą ruszt i poukładać na nim przegrzebki, smarując każdy roztopionym masłem. Piec przez 5 minut, odwrócić na drugą stronę i posmarować masłem. Piec kolejne 8 minut, aż będą matowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis