Kasza jaglana ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi

    Kasza jaglana ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Zielony szpinak i złote morele sprawiają, że to danie jest nie tylko zdrowe i smaczne, ale także bardzo kolorowe. Możemy podawać je jako dodatek do różnych potraw z dużą ilością sosu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g kaszy jaglanej
    • 55 g suszonych moreli, grubo posiekanych
    • 900 ml niesolonego wywaru z warzyw
    • 35 g orzeszków piniowych
    • 225 g młodych liści szpinaku
    • sok z ½ cytryny
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wsypać kaszę jaglaną i morele do dużego rondla, wlać wywar. Zagotować, zmniejszyć ogień. Gotować 15-20 minut na wolnym ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a kasza zmięknie.
    2. Prażyć orzeszki piniowe na małej patelni, aż się zrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Odstawić.
    3. Dodać szpinak i sok z cytryny do garnka z kaszą, doprawić pieprzem. Przykryć i zostawić na bardzo małym ogniu na 4-5 minut, żeby liście szpinaku zwinęły się i zmiękły.
    4. Delikatnie wymieszać kaszę ze szpinakiem, nałożyć do miski, w której będziemy ją podawać. Posypać prażonymi orzeszkami i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis