Zaloguj się Zarejestruj się

Kasza jaglana ze szpinakiem

Jaskrawozielony szpinak i złociste morele nadają głęboki kolor i smak temu prostemu daniu z kaszy jaglanej i warzyw. Można je podawać zamiast ziemniaków lub ryżu do potraw duszonych w dużej ilości sosu.

Jacek Fronczak

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 50 g suszonych moreli, grubo posiekanych
  • 900 ml wywaru warzywnego
  • 55 g orzeszków piniowych
  • 250 g drobnych listków szpinaku
  • sok z ½ cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

  1. Wsypać kaszę jaglaną i morele do dużego rondla. Wlać wywar i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały wywar i będzie miękka.
  2. Uprażyć orzeszki piniowe na małej patelni, aż zrobią się złociste i zaczną wydawać silny zapach. Odstawić.
  3. Dodać do kaszy szpinak i sok z cytryny oraz sól i pieprz. Przykryć rondel i pozostawić na bardzo małym ogniu na 4-5 minut, żeby listki szpinaku się skurczyły.
  4. Wymieszać delikatnie i nałożyć do salaterki. Posypać orzeszkami piniowymi i podawać natychmiast.

Inne propozycje

• Bakłażany z kaszą jaglaną i sezamem. Pokroić 2 średniej wielkości bakłażany w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin. Wrzucić bakłażany i przyrumienić na dużym ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać 200 g kaszy jaglanej i 900 ml wywaru warzywnego. Postawić z powrotem na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Wymieszać, zmniejszyć ogień na mały i gotować 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały wywar i zrobi się miękka. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do salaterki i posypać 2 łyżkami posiekanej świeżej kolendry, łyżką pokrojonej dymki oraz 2 łyżkami prażonego sezamu.

Zalety

• Kasza jaglana dostarcza organizmowi całkiem sporo żelaza oraz witamin z grupy B, a ponieważ jest tylko lekko przetworzona, zachowuje całą wartość odżywczą pełnego ziarna prosa. Nie zawiera glutenu, więc zalecana jest osobom chorym na celiakię, jako dodatkowe źródło skrobi. * • Orzeszki piniowe (piniole) są dobrym źródłem witaminy E i potasu. Mają też magnez, cynk i żelazo. * • Suszone morele to jedno z najbogatszych wśród owoców źródeł żelaza. Bogate są też w beta-karoten oraz mikroelementy, na przykład wapń, potas i fosfor.

1 porcja zawiera:

✓✓✓ A * ✓✓ B1, E * ✓ C, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie