Kasza gryczana z owocami morza

    Kasza gryczana z owocami morza

    2polubienia
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kasza gryczana, czyli prażone ziarna gryki, jest podstawą treściwej sałatki. To miła odmiana, bo zwykle do sałatek używamy ryżu lub makaronu. Dzięki temu, że potrawa ta zawiera dużo świeżych surowych warzyw, jest nie tylko apetycznie kolorowa, lecz również pełna cennych substancji odżywczych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g kaszy gryczanej
    • 600 ml wywaru warzywnego
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 400 g mrożonej mieszanki owoców morza, rozmrożonych
    • 1 ogórek, pokrojony w kostkę
    • 200 g groszku cukrowego, pokrojonego
    • 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki (ok. 250 g)
    • 115 g rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plasterki
    • 1 płat nori, do przybrania
    • Sos ziołowy
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • 1 łyżeczka musztardy dijon
    • 2 łyżki świeżych ziół, posiekanych
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Wsypać kaszę do teflonowego rondla, zalać gorącym wywarem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować około 5 minut, aż kasza wchłonie cały wywar.
    2. Dodać 2 łyżki oleju, przykryć i gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć pokrywkę i wymieszać starannie widelcem, by porozdzielać ziarna. Gotować jeszcze godzinę, na maleńkim ogniu, mieszając widelcem co 10 minut.
    3. Przyrządzić sos. Włożyć wszystkie składniki do miski i starannie utrzeć widelcem.
    4. Rozgrzać pozostałą łyżkę oleju w woku lub na głębokiej patelni. Wrzucić owoce morza i smażyć metodą stir-fry na średnim ogniu 2-3 minuty, aż mocno się rozgrzeją. Dodać do kaszy wraz z ogórkiem, groszkiem cukrowym, koprem włoskim i rzodkiewkami. Skropić sosem i delikatnie wymieszać.
    5. Uprażyć płat nori, przeciągając go po jednym razie z obu stron nad płomieniem gazowego palnika, aż ściemnieje i zrobi się chrupki. Pociąć nożyczkami w cienkie paseczki, posypać nimi sałatkę i podawać natychmiast.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Inne propozycje

    • Zastąpić groszek cukrowy zieloną fasolką szparagową. * • Zamiast owoców morza użyć 400 g filetu z piersi kurczaka lub indyka albo chudej wołowiny pokrojonej w cienkie paski. Usmażyć metodą stir-fry, aż mięso lekko się przyrumieni. Wymieszać z kaszą, warzywami i sosem. * • Sałatka z kaszy gryczanej i szynki. Zastąpić owoce morza 250 g chudej, gotowanej szynki, pokrojonej w paseczki. Przyrządzić sos z 4 łyżek oliwy z oliwek, łyżki octu cydrowego, 2 łyżeczek jasnego sosu sojowego, 2 łyżeczek płynnego miodu, łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy oraz soli i pieprzu. Zamiast groszku, kopru włoskiego i rzodkiewek dodać razem z ogórkiem 2 posiekane marchewki, 170 g posiekanej kapusty pekińskiej i 1-2 grubo starte cukinie. Zamiast nori posypać 3-4 łyżkami pestek słonecznika.

    Zalety

    • Pochodząca ze środkowej Azji gryka przybyła do Europy pod koniec średniowiecza. Zawiera ona dość sporo witaminy A i nieco witamin z grupy B. * • Groszek cukrowy jest dobrym źródłem witaminy C, dostarcza też organizmowi więcej błonnika niż zwykły zielony groszek, ponieważ zjadamy go razem ze strączkami.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, miedź, selen, cynk * ✓✓ B1, B6, C, E, niacyna, żelazo, potas * ✓ A, B2, kwas foliowy, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis