Kartoflanka z boczkiem i parmezanem

    Kartoflanka z boczkiem i parmezanem

    6polubień
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ta zupa ziemniaczana jest idealnym daniem na chłodne zimowe dni. Z dodatkiem boczku, z porem, cebulą i parmezan osiągniemy wyjątkowy smak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g mączystych ziemniaków
    • 250 g pora
    • 1 cebula
    • 100 g chudego boczku
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 600 ml wywaru mięsnego
    • 100 ml śmietany
    • 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
    • sól, pieprz
    • 1 łyżka listków świeżego tymianku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Obrać ziemniaki, pokroić je w małą kostkę i gotować na małym ogniu około 20 minut. Pokroić pora w cienkie plasterki i gotować w osobnym garnku około 15 minut, starając się go nie rozgotować. Odsączyć oba składniki na sicie.
    2. Obrać cebulę i drobno posiekać. Pokroić boczek w drobną kostkę. Podgrzać w garnku olej, wrzucić cebulę i boczek, smażyć na małym ogniu około 5 minut. Wlać wywar mięsny i podgrzać do wrzenia. Dodać ziemniaki i pora, podgrzać. Dodać śmietanę i wymieszać.
    3. Dodać parmezan i wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem. Posypać posiekanymi listkami tymianku i podawać.

    Praktyczna rada

    Świeżo starty parmezan ma znacznie intensywniejszy smak niż tarty, sprzedawany w torebkach. Jeśli tarkę do parmezanu posmarujemy oliwą, używając pędzla kuchennego, wówczas ser nie będzie się do niej przyklejać.

    Kartoflanka z warzywami

    Obrać 500 g ziemniaków i pokroić na małe kawałki. Gotować ziemniaki w wywarze warzywnym na małym ogniu 25 minut, aż zmiękną. Obrać 3 marchewki, oczyścić i umyć 2 pory, potem pokroić w cienkie plasterki. Rozpuścić w garnku 2 łyżki masła, dusić w nim 5 minut marchewkę i pory. Dodać 200 ml śmietany i dusić pod przykryciem około 10 minut, nie rozgotowując. Rozetrzeć ziemniaki z zieleniną w wywarze warzywnym na purée. Dodać marchewkę i pory ze śmietaną. Podgrzewać zupę jeszcze 5 minut, potem doprawić solą oraz pieprzem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis