Kajuńska sałatka ziemniaczana

    Kajuńska sałatka ziemniaczana

    3polubienia
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kajunami nazywamy potomków francuskich osadników, którzy zamieszkują południowo-wschodnie stany USA. Ta sałatka ziemniaczana z chorizo z dodatkiem pieprzu cayenne jest przyjemnie pikantna. Jest idealna dla tych, którzy szukają różnych przepisów na niezwykłe sałatki ziemniaczane.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg małych młodych ziemniaków
    • 2 czerwone cebule
    • 3-4 cebulki dymki
    • 250 g chorizo (hiszpańskiej kiełbasy z czosnkiem)
    • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 6 łyżek octu jabłkowego
    • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka musztardy dijon
    • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    • pieprz kajeński
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wyszorować ziemniaki pod bieżącą wodą, potem wrzucić je do osolonego wrzątku i gotować 20-25 minut, aż zmiękną. Następnie należy odlać wodę, schłodzić, pokroić w plasterki i włożyć do odpowiednio dużej miski.
    2. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, obrać cebulę i grubo posiekać. Pokroić dymkę w cienkie plasterki. Pokroić chorizo w cienkie plasterki.
    3. Dodać do ziemniaków cebulę, dymkę, posiekaną natkę pietruszki i 3 łyżki octu jabłkowego. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć plasterki chorizo z obu stron, aż zbrązowieją. Zmieszać kiełbasę i oliwę z ziemniakami. Podgrzać na patelni, mieszając resztę octu, musztardę i przyprawy. Polać tym sosem sałatkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

    Chipsy ziemniaczane…

    …zostały odkryte w “krainie nieograniczonych możliwości”, czyli USA. Pewnego dnia, w połowie XIX wieku, gość restauracji Saratoga Springs Hotels w stanie Nowy Jork zamówił podsmażane ziemniaki. Dwukrotnie je przygotowywano, lecz za każdym razem gość niezadowolony zwracał danie do kuchni. Wówczas kucharz z wściekłością skroił ziemniaki na cieniutkie, prawie przejrzyste plasterki i usmażył je w brytfance wypełnionej gorącym olejem. Wybredny gość zjadł te “podsmażane ziemniaki” z widocznym zadowoleniem. Od tej pory kucharz podawał gościom każdego dnia chrupiące chipsy ziemniaczane w małych koszyczkach. Wkrótce potem chipsy w papierowych torebkach pojawiły się w sprzedaży na torze wyścigów konnych w Saratoga Springs. * Rozpoczął się ich tryumfalny pochód przez wszystkie stany Ameryki Północnej. Później, w Anglii, udoskonalono je, dodając różne przyprawy. Tam też przedsiębiorca Frank Smith rozpoczął przed pierwszą wojną światową produkcję przemysłową chipsów ziemniaczanych. W Anglii nazywano je “crisps”, bo słowo “chips” oznaczało tam od dawna frytki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis