Prosty barszcz czerwony

    Prosty barszcz czerwony

    8polubień
    2godz.35min.


    Zrobione przez 12 osób

    Przepis na ten świetny barszcz dostałam od mojego 90-letniego teścia, Vincenta. Można podać z odrobiną kwaśnej śmietany.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 700 g młodych ziemniaków
    • 900 g żeberek wieprzowych, drobno pokrojonych
    • 80 g cebuli, drobno posiekanej
    • 1500 ml (6 szklanek) wody
    • 850 g czerwonych buraków ze słoika, odsączonych i pokrojonych, sok odlać do osobnej miseczki
    • 500 g (2 szklanki) kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
    • 1 łyżeczka soli i pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.20min.  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Wodę w dużym garnku doprowadzić do wrzenia. Dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie, około 15 minut.
    2. W innym garnku dusić żeberka i cebulę w 4 szklankach wody przez 2 godziny, lub do momentu gdy mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i odstawić. Odcedzić tłuszcz i wlać go do soku z buraków. Dodać pokrojone mięso wieprzowe i buraki, i dusić na wolnym ogniu.
    3. W miseczce wymieszać trzepaczką śmietanę z 2 szklankami wody i octem. Powoli dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    akurat jest sezon na młode buraczki, więc byłoby grzechem użyć takie ze słoika! ponadto do barszczu z botwinki koniecznie koperek - 22 cze 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis