Jajka w ziemniakach

    Jajka w ziemniakach

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo prosta, tania, ale efektowna przystawka lub propozycja na lunch albo kolację - ziemniaki zapiekane z jajkami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 dużych okrągłych ziemniaków sałatkowych
    • 50 g miękkiego masła plus nieco do posmarowania formy
    • sól, pieprz
    • 8 jajek
    • rzeżucha i listki świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Umyć ziemniaki i gotować je we wrzątku około 25 minut. Odlać wodę i krótko odparować. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne.
    2. Odciąć górną część każdego ziemniaka i ostrożnie go wydrążyć, najlepiej łyżeczką do wykrawania kulek, starając się, by ścianki pozostały nienaruszone. Wykrojony miąższ zużyć do innych celów, na przykład do zupy. Wydrążone ziemniaki posmarować masłem wewnątrz oraz z zewnątrz, używając pędzla kuchennego i obficie przyprawić solą i pieprzem.
    3. Delikatnie rozbijać jajka i wlewać każde do kolejnego ziemniaka. Ułożyć ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 5 minut, aż jajka całkowicie się zetną. Wyjąć i posypać rzeżuchą i listkami bazylii. Natychmiast podawać.

    Praktyczna rada

    Rzeżuchę rosnącą w skrzynce lub pudełku najłatwiej ścinać nożycami kuchennymi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis