Irlandzki chleb sodowy

    Irlandzki chleb sodowy

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 7 osób

    Ten chlebek jest bardzo łatwy do przygotowania i piecze się go szybko, a smakuje wybornie. Zawiera mąkę razową, która sprawia, że jest grudkowaty i ma lekko orzechowy smak. Doskonale nadaje się na śniadanie, z masłem i dżemem, albo na obiad jako dodatek do zupy lub sałatki. Można też przyrządzić z niego kanapki.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 250 g mąki białej
    • 250 g mąki razowej plus nieco do posypania
    • 1 łyżeczka sody
    • ½ łyżeczki soli
    • 300 ml maślanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przesiać oba gatunki mąki, sodę i sól do miski. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita.
    2. Zrobić zagłębienie na środku i wlać maślankę. Stopniowo łączyć maślankę z suchymi składnikami drewnianą łyżką, aż powstanie luźne ciasto. Wyrobić je lekko dłońmi i przełożyć na blat posypany mąką. Zagniatać chwilę i uformować kulę.
    3. Ułożyć ciasto na nasmarowanej blasze i lekko je spłaszczyć, by powstał okrągły bochenek o średnicy około 19 cm. Ostrym nożem zrobić na wierzchu dwa krzyżujące się nacięcia do połowy wysokości ciasta. Posypać resztą mąki.
    4. Piec 30 minut, aż chleb ładnie wyrośnie i przyrumieni się, a popukany w dno będzie wydawać pusty odgłos (jeśli sprawia wrażenie wilgotnego w środku i ciężkiego, należy wstawić go do piekarnika na 3-5 minut, a potem raz jeszcze sprawdzić).
    5. Przełożyć chleb na metalową kratkę, żeby całkowicie ostygł. Podawać w dniu upieczenia, gdyż szybko czerstwieje, ewentualnie następnego dnia, opieczony.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ selen, cynk * ✓ B1, B6, kwas foliowy, wapń, miedź

    Inne propozycje

    • Zamiast maślanki można użyć chudego mleka. Trzeba jednak wtedy dodać łyżkę soku z cytryny lub przesiać 2 łyżeczki kamienia winnego wraz z mąką, sodą i solą. * • Chleb sodowy z ziołami. Pod koniec punktu 1. dodać 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku i łyżkę posiekanej świeżej szałwii. * • Chleb sodowy z kminkiem. Pod koniec punktu 1. dodać łyżkę kminku. * • Chleb sodowy z owocami. Pod koniec punktu 1. dodać 100 g sułtanek lub rodzynków, 50 g mieszanki posiekanej skórki cytrusowej oraz skórkę otartą z 1 cytryny.

    Zalety

    • Maślanka dostarcza organizmowi dość dużo witaminy B2, wapnia i fosforu. * • Chleb domowego wypieku jest wyjątkowo smaczny i niedrogi. Dzięki niemu można zwiększyć spożycie skrobi. Piekąc chleb w domu, możemy ograniczyć zawartość soli, której w pieczywie kupowanym w sklepie jest zazwyczaj bardzo dużo.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis