Herbatniki digestive

    Herbatniki digestive

    8polubień
    57min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te chrupiące, złociste ciasteczka piecze się z kawałków odkrawanych z długiego wałka ciasta. Taki wałek można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce lub w zamrażalniku. Nie musimy też piec ich wszystkich naraz. Resztę ciasta można włożyć z powrotem do lodówki i użyć później.

    Składniki
    ilość sztuk: 25 herbatników

    • 150 g mąki razowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki sody
    • 30 g płatków owsianych
    • 20 g otrębów
    • 100 g ciemnego cukru muscovado
    • 50 g masła, pokrojonego na małe kawałki
    • 4 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 57min. 

    1. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól do miski. Wrzucić otręby, które pozostały na dnie sita. Dodać płatki owsiane, otręby oraz cukier i dobrze wymieszać.
    2. Dodać masło i rozetrzeć je palcami wraz z suchymi składnikami, aż będzie przypominać bułkę tartą. Wlać 3 łyżki mleka i starannie wyrobić miękkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodać pozostałą łyżkę mleka.
    3. Wyłożyć ciasto na arkusz pergaminu i uformować z niego wałeczek długości około 25 cm. Owinąć pergaminem i delikatnie toczyć w tę i z powrotem, by go wygładzić. Zwinąć końce pergaminu, zamykając ciasto w środku. Włożyć do lodówki na około 30 minut (można je tam przechowywać do 4 dni).
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Odwinąć ciasto z pergaminu i pokroić bardzo ostrym nożem na plasterki grubości 8 mm. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ułożyć na niej herbatniki. Piec około 12 minut, aż się lekko przyrumienią.
    5. Przełożyć herbatniki na metalową kratkę, żeby całkowicie wystygły. Można je przechowywać w szczelnym opakowaniu do 5 dni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Inne propozycje

    • Herbatniki sezamowo-cytrynowe. Na suchej patelni uprażyć łyżkę sezamu na średnim ogniu, cały czas mieszając. Przełożyć na talerz, by ostygł. Dodać do ciasta tuż przed wlaniem mleka, razem ze skórką drobno otartą z cytryny. * • Pikantne herbatniki razowe. Przed wlaniem mleka dodać ½ łyżeczki drobno zmielonego czarnego pieprzu, ¼ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej oraz ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego.

    Zalety

    • Herbatniki te zawierają wyjątkowo mało nasyconych kwasów tłuszczowych. * • Ponieważ ciasteczka wypiekamy z mąki razowej, płatków owsianych i otrębów, są one bogate w błonnik, a przy tym smaczniejsze niż te z białej mąki. * • Muscovado to nierafinowany cukier wyrabiany z surowej trzciny cukrowej. Ciemny cukier muscovado zawiera więcej melasy, produktu ubocznego produkcji cukru, niż jasny muscovado i inne jasne gatunki nierafinowanego cukru - a tym samym więcej wartości odżywczych melasy - witaminy B6, magnezu, żelaza i wapnia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis