Podobnie jak wiele innych przepisów tradycyjnych również i ten na gulasz irlandzki ma wiele wariacji. W tym przepisie użyłem łopatkę jagnięcą, ale równie smaczna byłaby karkówka barania.
Jeżeli gulasz ma być bardziej pożywny, można użyć karkówki baraniej. Jest ona silniej poprzerastana tłuszczem niż łopatka. W czasie duszenia w piekarniku uwalniają się specyficzne dla smażenia tłuszczu substancje, które powodują intensywniejszy aromat potrawy.
Marchewkę należy zastąpić główką kapusty włoskiej (ok. 600 g). Oddzielić od główki zewnętrzne liście, podzielić ją na 8 równych części, wyciąć głąb, każdą część poszatkować w cienkie paseczki. Połowę ziemniaków, kapusty włoskiej i cebuli ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym i przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Na wierzchu ułożyć mięso, a na nim znów warstwy warzyw, lecz w odwrotnej kolejności, nie zapominając o przyprawach. Połowę wywaru mięsnego zastąpić piwem guinness (irlandzkim ciemnym piwem o lekko słodkawym posmaku). Do naczynia wlać po 250 ml wywaru mięsnego i piwa guinness. Dusić pod przykryciem w gorącym piekarniku około 2 godzin.