Gulasz irlandzki

    Gulasz irlandzki

    3polubienia
    2godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Podobnie jak wiele innych przepisów tradycyjnych również i ten na gulasz irlandzki ma wiele wariacji. W tym przepisie użyłem łopatkę jagnięcą, ale równie smaczna byłaby karkówka barania.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g łopatki jagnięcej
    • 750 g mączystych ziemniaków
    • 500 g marchewki
    • 250 g cebuli
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 1 łyżka listków świeżego tymianku
    • 500 ml wywaru mięsnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Pokroić mięso na kawałki wielkości kęsa. Obrać ziemniaki, marchewkę oraz cebulę i pokroić w plasterki.
    2. Ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym połowę ziemniaków, marchewki i cebuli. Każdą warstwę lekko przyprawić solą oraz pieprzem i posypać niewielką ilością przygotowanych ziół. Na wierzchu ułożyć mięso i także przyprawić. Ułożyć na mięsie ponownie warzywa, lecz w odwrotnej kolejności niż poprzednio. Każdą warstwę lekko przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
    3. Wlać do naczynia wywar mięsny. Przykryć przykrywką, wstawić do gorącego piekarnika i dusić około 2 godzin. Podawać na gorąco.

    Praktyczna rada

    Jeżeli gulasz ma być bardziej pożywny, można użyć karkówki baraniej. Jest ona silniej poprzerastana tłuszczem niż łopatka. W czasie duszenia w piekarniku uwalniają się specyficzne dla smażenia tłuszczu substancje, które powodują intensywniejszy aromat potrawy.

    Irlandzki gulasz z kapustą włoską

    Marchewkę należy zastąpić główką kapusty włoskiej (ok. 600 g). Oddzielić od główki zewnętrzne liście, podzielić ją na 8 równych części, wyciąć głąb, każdą część poszatkować w cienkie paseczki. Połowę ziemniaków, kapusty włoskiej i cebuli ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym i przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Na wierzchu ułożyć mięso, a na nim znów warstwy warzyw, lecz w odwrotnej kolejności, nie zapominając o przyprawach. Połowę wywaru mięsnego zastąpić piwem guinness (irlandzkim ciemnym piwem o lekko słodkawym posmaku). Do naczynia wlać po 250 ml wywaru mięsnego i piwa guinness. Dusić pod przykryciem w gorącym piekarniku około 2 godzin.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis