Prażone pestki z dyni Rosemary

    Prażone pestki z dyni Rosemary

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 611 osób

    Oto prosty przepis na prażone świeże pestki z dyni. Można je jeść same, lub dodać do sałatek.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 szklanki

    • 100 g (1 i 1/2 szkl.) całych surowych pestek z dyni
    • 2 łyżeczki roztopionego masła
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 150°C.
    2. Wsypać pestki do miski z roztopionym masłem i solą, i wymieszać. Przełożyć na blaszkę i równo rozmieścić. Prażyć przez około 45 minut, aż będą złote, mieszając od czasu do czasu.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    wyszły fanatastyczne! jedyną wadą jest to, że trzeba je obierać - 21 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis