Grecki rosół cytrynowy z kurczaka

    Grecki rosół cytrynowy z kurczaka

    6polubień
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ta delikatna zupa jest wyjątkowo zdrowa i rozgrzewająca oraz tak sycąca, że można ją potraktować jako główne danie. Przyrządza się ją z piersi kurczaka gotowanych z warzywami oraz ryżu. Przed podaniem rosół zaciągamy jajkiem wymieszanym z sokiem z cytryny, w sposób typowy dla kuchni greckiej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 małe filety z kurczaka (razem ok. 340 g)
    • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 1 duża marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
    • 6 ziarenek pieprzu
    • paseczek skórki cytrynowej
    • 1 mały pęczek świeżego koperku lub natki pietruszki
    • 150 g białego długoziarnistego ryżu
    • sok z 1 cytryny
    • 2 jajka, roztrzepane
    • sól i pieprz
    • gałązki świeżego koperku lub natki pietruszki, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Włożyć do dużego rondla mięso kurczaka, cebulę, seler naciowy, marchewkę, ziarenka pieprzu, skórkę z cytryny i pęczek koperku lub natki pietruszki. Wlać 1,4 l wody. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, zbierając pianę z powierzchni. Zmniejszyć ogień i częściowo przykryć rondel, by woda tylko lekko wrzała. Gotować 15 minut, aż mięso nie będzie już surowe w środku.
    2. Wyjąć piersi łyżką cedzakową z wywaru i odłożyć. Odcedzić wywar do czystego rondla, a warzywa, koperek i skórkę z cytryny wyrzucić.
    3. Doprowadzić wywar ponownie do wrzenia, następnie wsypać ryż. Gotować na małym ogniu 8-10 minut, aż ryż zmięknie. Pokroić piersi kurczaka w cienkie paseczki i wymieszać sok z cytryny z roztrzepanymi jajkami.
    4. Dodać mięso do rosołu. Podgrzać na średnim ogniu niemal do temperatury wrzenia, zestawić rondel z ognia i powoli dodawać jajka wymieszane z sokiem z cytryny, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Podawać rosół natychmiast, udekorowany gałązkami koperku lub natki pietruszki.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Chiński rosół z kaczki. Zastąpić piersi kurczaka dwoma piersiami kaczki bez skóry o wadze około 300 g. Doprawić rosół 4 plasterkami świeżego imbiru obranego ze skórki i kilkoma gałązkami kolendry zamiast skórką z cytryny i koperkiem lub natką pietruszki. Gotować 20 minut na małym ogniu, wyjąć mięso i posiekać. Przecedzić i rozgrzać wywar, dodając łyżeczkę startego świeżego imbiru. Wrzucić 2 łodygi selera naciowego pokrojone w cienkie plasterki oraz 85 g białego długoziarnistego ryżu. Kiedy ryż będzie prawie ugotowany, dodać posiekane mięso, łyżkę posiekanych listków kolendry, szczyptę pokruszonych płatków chili i trochę sosu sojowego. Zagotować i podawać.

    Zalety

    • Połączenie ryżu, chudego kurczaka i warzyw sprawia, że zupa ta zawiera mało tłuszczu, ale dostarcza organizmowi dość dużo białka i skrobi. * • Jajka zawierają cholesterol, ale w przypadku większości osób ich jedzenie ma nikły wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Uważa się, że wysokie stężenie tej substancji jest często spowodowane dietą bogatą w nasycone kwasy tłuszczowe oraz inne czynniki. Jajka, które są doskonałym źródłem białka, to cenny składnik zdrowej diety.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, niacyna * ✓✓ B6, selen * ✓ B1, B2, B12, C, kwas foliowy, miedź, żelazo, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis