Prażone pestki z dyni

    Prażone pestki z dyni

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 71 osób

    Oto pomysł na to, co zrobić z pestkami, które wyjęło się z dyni, wycinając z niej latarnię na Halloween. Sól można zastąpić jakąkolwiek przyprawą, na przykład spróbować ostrej mieszanki cajun.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 szklanki

    • 130 g (2 szklanki) surowych pestek z dyni
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 165°C.
    2. Rozłożyć pestki równomiernie na blasze do pieczenia, skropić olejem, oprószyć solą.
    3. Piec przez 45 minut w nagrzanym piekarniku, mieszając od czasu do czasu, aż się lekko uprażą.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Fiola
    autor:
    2

    Albo temperatura za wysoka albo za długo siedziały bo niestety nie wyszły za dobrze. - 30 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis