Gęsta zupa z dorszem i batatami

    Gęsta zupa z dorszem i batatami

    3polubienia
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Zamiast zwykłych ziemniaków użyto w przepisie bataty - słodkie ziemniaki. Gulasz ten może być fantastycznym daniem głównym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 czerwona papryka
    • 500 g batatów
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 500 g wywaru warzywnego
    • 1 łyżka listków świeżego tymianku
    • sól, pieprz
    • 200 g kukurydzy z puszki
    • 200 g mrożonego zielonego groszku
    • 750 g filetów z dorsza

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać. Oczyścić i umyć paprykę, pokroić ją w paseczki. Obrać bataty, pokroić je na małe kawałki.
    2. Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Dusić cebulę i czosnek około 5 minut. Dołożyć paprykę oraz bataty, dusić pod przykryciem następne 5 minut, aż bataty zaczną mięknąć. Wtedy wlać wywar warzywny. Dosypać listki tymianku, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.
    3. Odcedzić kukurydzę z zalewy, przepłukać zimną wodą i odsączyć. Rozmrozić groszek. Umyć rybę, osuszyć i pokroić na kawałki.
    4. Wrzucić kukurydzę i groszek do garnka, położyć na wierzchu kawałki ryby, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu jeszcze około 8 minut. Podawać na gorąco.

    Zupa rybna z wiosennymi warzywami

    Zamiast papryki, kukurydzy i groszku użyć 250 g strączków groszku cukrowego, młodej marchewki i zielonych szparagów. Oczyścić i umyć warzywa. Przekroić strączki groszku. Pokroić marchewkę ukośnie na plasterki, a szparagi na niewielkie kawałki. Zastąpić bataty 500 g młodych ziemniaków. Wyszorować je do czysta pod bieżącą wodą i pokroić w plasterki. Rozgrzać w garnku 2 łyżki oliwy z oliwek. Dusić w niej 2 drobno posiekane szalotki 5 minut. Dodać warzywa i ziemniaki i dusić 8 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wlać wywar warzywny, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 minut. Przygotować rybę jak w poprzednim przepisie i ułożyć ją na warzywach w garnku. Przykryć i gotować jeszcze 8 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis