Garnek batatów z grzybami

    Garnek batatów z grzybami

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te słodkie ziemniaki razem z trzema rodzajami grzybów to istna uczta. Świetnym azjatyckim dodatkiem jest sos sojowy i olej arachidowy.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 150 g grzybów shiitake
    • 150 g pieczarek
    • 150 g boczniaków
    • 2 duże cebule
    • 500 g batatów
    • 1 łyżka oleju arachidowego
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 750 ml wywaru warzywnego
    • sól, pieprz
    • 3 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej (lub natki pietruszki)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Pokroić grzyby shiitake i pieczarki w cienkie plasterki, a boczniaki na kawałki. Drobno posiekać cebulę. Obrać bataty, a następnie pokroić je na kawałki wielkości kęsa.
    2. Rozgrzać olej w dużym garnku i smażyć cebulę około 5 minut. Dodać grzyby i smażyć 2-3 minuty.
    3. Dodać bataty, sos sojowy i wywar warzywny. Zagotować na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień i gotować bez pokrywki 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż bataty będą miękkie, a płyn z garnka prawie wyparuje. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i podawać.

    Praktyczna rada

    Świeżych grzybów nie należy myć, żeby nie straciły cennego aromatu, tylko wycierać do czysta ręcznikiem papierowym lub czyścić pędzlem kuchennym.

    Chiny są największym…

    …producentem batatów. W Państwie Środka zbiera się rocznie ponad 10 milionów ton tych bulw. To około jedna trzecia produkcji światowej. W kuchni szanghajskiej, w której króluje sos sojowy, bataty są – obok ryżu i kapusty pekińskiej – stałym składnikiem wielu potraw. Lecz również w innych krajach azjatyckich bataty należą do codziennego pożywienia. W Tajlandii przyrządza się je jak ziemniaki podsmażane w plasterkach, z cebulą i przyprawami. W Korei jada się często coś w rodzaju klusek z batatów, gotowanych na parze, zaś w Japonii przysmakiem jest grillowany kurczak z dodatkiem batatów.

    Garnek batatów z papryką

    Grzyby shiitake, pieczarki i boczniaki zastąpmy trzema paprykami – czerwoną, żółtą i zieloną. Papryki oczyścić, umyć i pokroić w dużą kostkę. Pokroić w drobną kostkę 100 g chudego boczku. Smażyć boczek razem z cebulą na 1 łyżce oleju słonecznikowego około 5 minut, aż skwarki będą chrupkie. Dodać paprykę i podsmażać razem około 8 minut. Dodać bataty i wywar warzywny, gotować jak w poprzednim przepisie. Doprawić solą i pieprzem, posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Podawać na gorąco. Zamiast batatów można także użyć ziemniaków sałatkowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis