Frittata ziemniaczano-szpinakowa

    Frittata ziemniaczano-szpinakowa

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Frittata przypomina omlet, a w tej wersji łączy ziemniaki ze szpinakiem i papryką. Można ją podać na kolację lub lunch, z chrupiącym pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g ziemniaków sałatkowych
    • 250 g młodych liści szpinaku
    • 1 czerwona papryka
    • 5 cebulek dymek
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 5 jajek
    • sól, pieprz
    • 3 łyżki tartego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Przebrać i umyć szpinak. Oczyścić i umyć paprykę i cebulki. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, a dymkę w cienkie plasterki.
    2. Gotować ziemniaki we wrzątku około 6 minut. Włożyć szpinak do sita i ustawić nad ziemniakami, by się gotował na parze. Gdy zmięknie, dokładnie go wycisnąć.
    3. Rozgrzać olej na patelni teflonowej. Podsmażać na nim paprykę przez około 2 minuty. Dodać ziemniaki i dymkę, potem smażyć jeszcze 2 minuty. Rozbić jajka do dużej miski i rozbełtać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać szpinak i połowę warzyw z patelni. Dokładnie wymieszać i wlać do warzyw na patelnię. Przykryć i smażyć około 6 minut pod przykryciem, aż jajka zupełnie się zetną.
    4. Włączyć górny grill w piekarniku na pełne grzanie i poczekać, aż się rozgrzeje. Posypać frittatę parmezanem i pod gorącym grillem trzymać 3-4 minuty, aż zbrązowieje. Podawać na gorąco.

    Najcięższy ziemniak świata…

    …został podobno wykopany w 1895 roku w stanie Kolorado, USA. Jego ciężar wynosił 49 kg, długość – 70 cm, a średnica – 37 cm. Na jaką potrawę został przerobiony ten gigant – niestety nie wiadomo. Możemy sobie jednak wyobrazić, ile dałoby się z niego zrobić frytek. W porównaniu z nim angielska rekordowa bulwa ziemniaczana z 1994 roku, o ciężarze zaledwie 3,5 kg, wypada nader skromnie. Niemiecki “król ziemniaków”, zebrany w Meklemburgii w 2003 roku, wychylał wskazówkę wagi tylko do 1850 g. W krainie Baśni z 1001 nocy, Arabii Saudyjskiej, uzyskano jakoby ziemniaka o masie 13 kg. Być może jednak jest to tylko piękna, choć nieprawdziwa opowieść…

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis