Popcorn na słodko

    Popcorn na słodko

    11polubień
    20min.


    Zrobione przez 1272 osoby

    Wybierz się w podróż w czasie i przestrzeni na amerykański jarmark sprzed 100 lat! Jego atmosferę poczujesz w tym tradycyjnym słodkim popcornie. Twoja rodzina już nigdy więcej nie będzie chciała zwykłej prażonej kukurydzy! Ziarna uprażone z białym cukrem będą przypominać smakiem watę cukrową, a z brązowym - karmelowe cukierki.

    Składniki
    ilość sztuk: 10 kubków

    • 60 ml (1/4 szklanki) oleju roślinnego
    • 50 g (1/4 szklanki) cukru białego
    • 100 g (1/2 szklanki) surowych ziaren kukurydzy do prażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W dużym garnku z pokrywką rozgrzać olej na średnim ogniu. Do gorącego oleju wrzucić cukier i ziarna kukurydzy. Przykryć i potrząsać stale garnkiem, aby cukier się nie przypalił. Gdy strzelanie ziaren spadnie do 2 - 3 na sekundę, zdjąć garnek z ognia i nadal potrząsać przez kilka minut, aż strzelanie całkowicie ustanie. Przesypać popcorn do dużej miski i pozostawić do ostygnięcia, sporadycznie mieszając, aby rozbić posklejane bryłki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    AdamOlejniczak
    8

    - 15 lut 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis