Faszerowane ziemniaki pieczone w mundurkach

    Faszerowane ziemniaki pieczone w mundurkach

    1polubienie
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pieczone w mundurkach ziemniaki możemy podać z pysznym wegetariańskim nadzieniem z marynowanych pieczarek i cukinii, albo z pieczonym czosnkiem i pomidorami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 średniej wielkości ziemniaki do pieczenia
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 225 g małych pieczarek
    • 1 duża cukinia, pokrojona w plasterki
    • 1 łyżeczka białego octu winnego
    • 1 łyżeczka musztardy dijon
    • pieprz
    • 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Przez środek każdego ziemniaka przebić metalowy szpikulec albo nabić ziemniaki na specjalną szpadkę (metalowy szpikulec przewodzi ciepło do środka ziemniaka, dzięki czemu piecze się on szybciej). Ułożyć ziemniaki na ruszcie w piekarniku i piec około 75 minut, aż będą miękkie.
    2. Od razu po włożeniu ziemniaków do piekarnika warto przystąpić do przygotowania farszu - żeby jego składniki zdążyły się zamarynować (choć można też przygotować farsz tuż przed podaniem i podawać na gorąco). Rozgrzać dużą grillową patelnię i rozprowadzić na niej połowę oliwy. Smażyć pieczarki oraz cukinię 10-15 minut, aż zmiękną, zaczną się rumienić i puszczać soki.
    3. Przełożyć pieczarki i cukinię do osobnego naczynia wraz ze wszystkimi sokami z patelni, dodać pozostałą oliwę, ocet winny i musztardę. Doprawić pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać, a potem odstawić do zamarynowania, aż upieką się ziemniaki.
    4. Upieczone ziemniaki rozerwać z jednej strony, rozchylić połówki - ale nie rozrywać do końca, tak, aby pozostały z jednej strony złączone. Dodać do farszu natkę pietruszki, wymieszać, nałożyć na ziemniaki i podawać.

    Inne propozycje:

    Farsz z pieczonego czosnku i pomidorków cherry: odciąć piętkę z główki czosnku, zawinąć główkę w folię aluminiową. Piec 45 minut razem z ziemniakami. Lekko przestudzić, wycisnąć masę z każdego ząbka do miseczki. Dodać duży pęczek bazylii (bez łodyżek) i łyżkę oliwy, przyprawić do smaku. Dodać 450 g pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki. Wymieszać. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Wyjąć część miąższu z ziemniaków, zostawić grubą warstwę. Rozgnieść miąższ widelcem, wymieszać z pomidorowym nadzieniem. Nadziać ziemniaki, posypać łyżką świeżo startego parmezanu. Opiekać chwilę i podawać.

    Punkty dla zdrowia

    • Ziemniaki pieczone ze skórką są bardzo bogatym źródłem witaminy C, która występuje głównie właśnie tuż pod skórką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis