Falafel z duszonymi warzywami i sosem jogurtowym

    Falafel z duszonymi warzywami i sosem jogurtowym

    4polubienia
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wegetariańskie kotleciki, przyrządzone z cieciorki i zapieczone, są smaczne, pożywne i łatwe do przygotowania. Można je podawać na zimno lub na ciepło.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 2 cebule, w plasterkach
    • 2 duże żółte lub czerwone papryki, pokrojone w plasterki
    • 2 średnie cukinie
    • 300 ml wywaru z warzyw
    • 350 g pomidorków koktajlowych cherry
    • pieprz
    • Falafel
    • 2 puszki (po 400 g) cieciorki, osączonej
    • 8 cebulek dymek, posiekanych
    • 6 łyżek natki pietruszki
    • 2 łyżki świeżej kolendry
    • 2 łyżki mielonej kolendry
    • Sos
    • ½ ogórka, startego
    • 190 g rokietty i rukwi wodnej
    • 3 łyżki świeżej mięty
    • skórka otarta z 1 limonki
    • 200 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Przygotować falafel. Posmarować oliwą płytką formę do pieczenia. Cieciorkę rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, następnie dodać posiekaną dymkę, natkę pietruszki, świeżą i mieloną kolendrę i przyprawy do smaku. Można też wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Z tak przygotowanej masy ulepić 24 kulki nieco większe od orzechów włoskich i ułożyć je w formie. Odstawić.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Oliwę rozgrzać w żaroodpornym naczyniu. Wrzucić czosnek, cebulę i paprykę, wmieszać, przykryć i smażyć, często mieszając, przez 15 minut, aż warzywa zmiękną.
    3. Dodać cukinię i wywar, wymieszać. Zagotować, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Jednocześnie wstawić do piekarnika formę z falafelem. Piec przez 20 minut.
    4. Przekroić pomidorki na połówki i dodać do naczynia z warzywami i wywarem. Przykryć i wstawić z powrotem do piekarnika. Przewrócić kotleciki na drugą stronę łyżką i widelcem, uważając, aby ich nie pokruszyć. Piec przez kolejne 20 minut, aż warzywa będą miękkie, a kotleciki zrumienią się.
    5. Przygotować sos jogurtowy. Odcisnąć w rękach nadmiar wody ze startego ogórka, a następnie włożyć do naczynia. Dodać posiekaną rukiew wodną i rokiettę, miętę, skórkę z limonki i jogurt, wymieszać. Przyprawić do smaku i przełożyć do naczynia, w którym będziemy podawać sos. Przykryć i wstawić do lodówki.
    6. Przenieść falafel na półmisek. Podawać z warzywami i sosem jogurtowym.

    Inne propozycje

    Ratatuja - dodać razem z cukinią dużą cebulę (zamiast dwóch) i bakłażana, pokrojonego w kostkę. Pomidorki cherry zastąpić 450 g zwykłych pomidorów, obranych i pokrojonych na ćwiartki. * • Można dodać do falafela 2 rozgniecione ząbki czosnku i skórkę otartą z cytryny. * • Dodajmy do sosu jogurtowego razem z rokiettą lub zamiast niej garść porwanych liści bazylii.

    Punkty dla zdrowia

    • Wartości odżywcze i zdrowotne rukwi wodnej znane były już w starożytności. W 460 roku p.n.e. Hipokrates opisywał jej działanie medyczne, a swój pierwszy szpital zbudował w pobliżu strumienia - aby móc uprawiać rukiew wodną. I rzeczywiście, jest ona bogatym źródłem witamin C i E, zawiera także karotenoidy, kwas foliowy, niacynę i witaminę B6.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis