Falafel w chlebie pitta

    Falafel w chlebie pitta

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Falafel to tradycyjne danie kuchni śródziemnomorskiej - małe kotleciki z cieciorki, smażone w głębokim tłuszczu. My dodamy do nich przyprawy oraz tartą marchewkę i upieczemy w piekarniku, żeby zawierały znacznie mniej tłuszczu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g cieciorki z puszki, odsączonej i wypłukanej
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • duża szczypta pieprzu kajeńskiego
    • duża szczypta kurkumy
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 średnia marchewka, drobno starta
    • 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
    • czarny pieprz
    • 4 duże chlebki pitta
    • 1 główka sałaty (zwykłej lub rzymskiej), liście porwane
    • 2 pomidory, pokrojone w cienkie plasterki
    • 8 łyżek naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
    • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ugnieść cieciorkę w niewielkim naczyniu razem z oliwą na gładkie purée tłuczkiem do ziemniaków. Dodać kmin rzymski, pieprz kajeński, kurkumę, czosnek, sok z cytryny, marchewkę, kolendrę i czarny pieprz. Można także wszystkie składniki oprócz marchewki i kolendry zmiksować w malakserze, a następnie przełożyć do naczynia, dodać marchewkę oraz kolendrę i wymieszać.
    2. Z tak przygotowanej masy uformować 16 płaskich, okrągłych kotlecików o średnicy około 3 cm każdy. Ułożyć je na pokrytej papierem blasze. Piec 15-20 minut, aż się zrumienią i zrobią chrupiące z wierzchu. W połowie pieczenia przewrócić.
    3. Około 3 minut przed końcem pieczenia kotlecików włożyć chlebki pitta do piekarnika. Rozgrzane naciąć z jednego boku, aby powstały “kieszenie”.
    4. Napełnić chlebki do połowy porwanymi liśćmi sałaty i plastrami pomidora, następnie do każdego nałożyć po 4 kotleciki. Jogurt wymieszać z miętą, przyprawić do smaku czarnym pieprzem i tak przygotowanym sosem polać falafel. Podawać na gorąco.

    Inne propozycje

    • Falafel można jeść na zimno, z sosem jogurtowo-miętowym, na ciepłym chlebie pitta. * • Pełnoziarniste chlebki pitta dostarczą nam więcej błonnika. * • Możemy podać sam falafel, bez pitty, jako przystawkę. W każdy kotlecik można wbić wykałaczkę, a sos jogurtowo- -miętowy potraktować jako dip.

    Punkty dla zdrowia

    • Cieciorka, dziś coraz popularniejsza na całym świecie, pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Poczatkowo była wykorzystywana właśnie w kuchni śródziemnomorskiej oraz indyjskiej. To niezwykle wszechstronny produkt spożywczy, zawiera dużo białka, złożonych węglowodanów i błonnika, jest bogaty w potas, kwas foliowy i żelazo, za to ubogi w tłuszcz, cholesterol i sól.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis